Domácí kuchařka podle Vladimíry Jestřábové II.
Autor: Michaela WEIDNEROVÁ <michaela.w(at)hafbezobav.cz>, Téma: Kuchařka, Vydáno dne: 12. 05. 2005



Dnes vám nabízím druhou část receptů na pochoutky, kterými můžete obohatit jídelníček vašeho psího kamaráda. Převzato z knihy „Štěňata“ autorky Vladimíry Jestřábové. Vyšlo v nakladatelství Dona v roce 1999.

Ovocný mix
 
Různé druhy ovoce, dětské piškoty, mléko
 
Do mističky nakrájíme banány, jablka, kiwi, jahody či jiné druhy ovoce. Přidáme hrst piškotů namočených v mléce a podáváme jako lehkou dietu. Ovoce by nemělo chybět v jídelníčku našich pejsků. Také pro ně jsou různé druhy ovoce báječným zdrojem vitamínů, a to v přirozené formě, bez chemie. Ostatně vy, kteří vlastníte zahrádky, sami dobře víte, jak moc rádi pejsci otrhávají ty nejčervenější plody, nejsladší angrešt a rybíz a jak spodní větve ovocných stromů zejí prázdnotou dávno před tím, než se odhodláte ke sklizni. Pejsci jsou prostě rození zahradníci a ví, co je to dělba práce. Vy sázíte, zaléváte, plejete a staráte se a pejsci sklízí.
 

Tatarský biftek
 
Syrové libové hovězí maso
 
Libové zadní hovězí naškrabeme a smícháme se žloutkem. Podáváme s bílým pečivem. Tatarák se brzy stane jednoznačným favoritem vašeho mazlíčka mezi ostatními pokrmy. Pokud váš pejsek již odmítá jinou stravu, zkuste občas nahradit milovaný „tatarák“ pravým kaviárem, který bude jistě vašemu miláčkovi také chutnat.
 

Ovesná kaše
 
Mléko, tvaroh, ovesné vločky, ovoce, žloutek, med
 
Ovesné vločky uvaříme v mléce a necháme vychladnout. Do vlažné kaše vmícháme žloutek, tvaroh, kousky ovoce a osladíme medem.
 

Játra
 
Hovězí nebo vepřová játra, rýže
 
Játra uvaříme nebo syrová naškrabeme a smícháme s vařenou rýží. Pokrm ozdobíme čerstvou zeleninou a podáváme jako hlavní jídlo.
 

Kuřecí krky
 
Krky, zelenina, těstoviny
 
Kuřecí krky rozvaříme v tlakovém hrnci tak, abychom drobné kostičky mohli rozemnout mezi prsty. Ve vývaru uvaříme těstoviny a zeleninu. Vše smícháme dohromady.
 
Tuto pochoutku bychom neměli podávat velmi často, neboť větší množství kostí v nich obsažených by mohlo způsobit trávicí potíže. Jinak je ale tento pokrm výborným zdrojem přírodního vápníku a fosforu.
 

Palačinky Roberta Buriana
 
Vejce, mléko, polohrubá mouka, tvaroh nebo sýr
 
Z vajec, mléka a mouky připravíme běžné těsto, ze kterého upečeme palačinky. Ty pak plníme tvarohem, sýrem nebo masovou směsí. Necháme vychladnout, nakrájíme na malé kousky a podáváme jako svačinku.