Lada
Třída otevřená

Gary http://bestweimaraner.com
|
 |
« kdy: 14. Srpen 2005, 17:04:09 » |
|
lovecký výcvik ohařů
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Lada
Třída otevřená

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 14. Srpen 2005, 17:04:09 » |
|
Na tomto fóru ráda přivítám majitele ohařů, kteří se se svými miláčky věnují loveckému výcviku.
Já mám výmarského ohaře a máme za sebou zkoušky vloh, podzimní zkoušky a speciální zkoušky z vodní práce, vše v I. ceně.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Čestmír Marek
Třída dorostu
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 24. Srpen 2005, 10:35:55 » |
|
Chtěl bych poprosit o radu kdy začít(v jakém měsíci) s výcvikem na živé zvěři?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Lada
Třída otevřená

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 24. Srpen 2005, 21:48:38 » |
|
Na věku až tak nezáleží. Jde o to, co chcete cvičit. Na živé zvěři můžete cvičit tak maximálně klidy. Vše ostatní je u ohařů jen a jen o aportu. U aportu se nezačíná na zvěři (mrtvé), ale na kozlíku. Až když pejsek spolehlivě zvládá aport kozlíku, přejde se na atrapu (kůži) a pak teprve na zvěř (mrtvou). Samozřejmostí musí být zvládnutí základní poslušnosti.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Čestmír
Třída dorostu
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 07. Březen 2006, 11:18:00 » |
|
Mám ročního NOK,co se týká poslušnosti na přivolání,tak na zahradě je dobrá. Horší je to v lese nebo na poli , kde je spousta pachů.Pes se drží u mně a najednou vyrazí a už nereaguje na píšťalku. Okolo 1 až 5 minut se vrátí, ale chtěl bych ho přivolat nebo zastavit hned.Kamarád myslivec mi poradil, že je nejlepší ho zadaunovat - dostat ho na zem.Jak to ,ale dokázat.Poraďíte, někdo, kdo to zmáknul. Můj pes je dost energický a taky docela tvrdý.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Michaela
Strážný Pes
Třída vítězů
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07. Březen 2006, 21:03:06 » |
|
Daunování je opravdu u loveckých psů a hlavně ohařů velice dobré. Nejlépe to nacvičíte nejprve nablízko a pak můžete vzdálenost prodlužovat. Vždy by měl tento cvik být spojen se zvukem píšťalky a můžete si pomoci i rukou,kterou dáte psovi pokyn pro zalehnutí. Ruku pak vynecháte a on bude pak již reagovat jen na píšťalku. Je to o trpělivém a důsledném výcviku.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Čestmír
Třída dorostu
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08. Březen 2006, 09:58:06 » |
|
Chtěl bych se ještě zeptat jaké volit tresty při neuposlechnutí povelu. Já občas použiji proutek. Vím ,že spousta lidí to odsuzuje,ale mě se nikdy nestalo,že by pes zakňučel nebo kviknul,že ho to bolí. Spíše si uvědomil co dělat má a co nemá.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Michaela
Strážný Pes
Třída vítězů
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 09. Březen 2006, 18:55:18 » |
|
u proutku jako takového nejde ani o kontakt psa s proutkem,ale o zvuk samotný. šlehnutí proutkem nebo bičem je pro psa nepříjemné po stránce zvukové. V žádném případě psa nemlátit, chcete přeci aby práci vykonával s radostí.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Čestmír
Třída dorostu
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 10. Březen 2006, 08:36:43 » |
|
Pes , který nepoznal , že ho proutek taky může štípnout nebude mít nikdy z něj respekt. Spíš to bude brát za nějakou hru a vytrhne ho z ruky nebo ho překousne. Je spousta zastánců použití proutku,především z řad myslivců, kteří jej využívají k výcviku a většina z nich psa prutem nemlátí, ale jednou švíkne za použití gestikulace a rozlobeného hlasu.Jde totiž o jednu důležitou věc . Třeba při nácviku aportu to psa moc nebaví, aport nevoní ,nehýbá se ,není zajímavý a přesto pes musí brát aport jako svoji psí práci, tzn.aport vždy hbitě přinést a dobře odevzdat.Myslím si tedy , že myslivecký výcvik formou cukru(pochvaly,odměny) a pepře (pokárání,proutku) je možný.Samozřejmě je třeba brát v úvahu povahu psa. Na bázlvou fenu se stačí možná zamračit a dělá co potřebujete. U tvrdších psů nevím jak to jinak udělat.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Peter Končula
Strážný Pes
Třída vítězů
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 10. Březen 2006, 14:27:25 » |
|
S tím "pepřem" bych zaobcházel zvlášť opatrně. Neříkám že to nevede k výsledkům. A je to většinou nejrýchlejší cesta jak psa něco honem rychle naučit. Nadruhou stranu viděl jsem už dost loveckých psů, kteří sice pěkně aportovali, ale zadek stažený strachem a hrůza v očích. Myslím že je podstatné, by neměl s toho pes strach a dělal to z radostí. I když to třeba nebude vždy na 120%.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Lada
Třída otevřená

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 10. Březen 2006, 23:32:59 » |
|
Nevím, jakou má povahu tvůj pes, ale my jsme to zvládli i bez proutku.
Pes by měl pracovat s radostí a ne pod pohrůžkou trestu. Chce to jen trochu trpělivosti a asi to i déle trvá. Ovšem výsledkem je radostná práce na kterou se pes těší!!!!
S proutkem je to možná rychlejší, ale ta "ochota" je na pejskovi vidět - stažený ocas a před pánem se skoro plazí s neustálým očekáváním, kdy ta rána přijde.
Daun chce naučit u nohy, pak v odložení. Před zvěří se pak nejlépe učí při vystavovaní, psa zadaunuješ, když vystaví a pohlídáš si, aby za zvěří nevypálil. Pořád kolem dokola to chce zvětšovat vzdálenosti a zadaunovávat. A hlavně trpělivost!!!!!!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Alča, Abby a Easy
Strážný Pes
Dogus Suprus
Pohlaví: 
Abbynka *20.12.2005 Easy *18.6.2008
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 15. Duben 2006, 19:53:04 » |
|
Ráda bych se zeptala, od jakého věku je nejlepší začít štěňě učit loveckému výcviku? Ráda bych, aby moje parsonka podstoupila lovecké a norovací zkoušky, ale nevím od kdy jí na to mám začít připravovat a nebo kde mi s tím pomůžou, poradíte?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Lada
Třída otevřená

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 28. Duben 2006, 20:43:56 » |
|
Štěně můžete cvičit od malička, zejména je nutné ho vodit do přírody, aby si mohlo rozvíjet své vlohy.
Já mám zkušenost pouze s ohařem. Měla byste kontaktovat svůj klub, pokud ještě nejste, stát se jeho členem. Každý klub má svého výcvikáře, který jistě rád poradí. Spoustu zkušeností mají i myslivci - kynologové. Případně můžete kontaktovat OMS v místě svého bydliště, který má také svého kynologa.
Přeji vám mnoho radostí s loveckým kamarádem.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Alča, Abby a Easy
Strážný Pes
Dogus Suprus
Pohlaví: 
Abbynka *20.12.2005 Easy *18.6.2008
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 28. Duben 2006, 20:51:00 » |
|
O Klubu pro Parsony nevím, ale zkusím se zeptat chovatelů jestli by mi neporadili. Děkuji moc
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Ircza
CACIB

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 25. červenec 2007, 08:59:48 » |
|
Na věku až tak nezáleží. Jde o to, co chcete cvičit. Na živé zvěři můžete cvičit tak maximálně klidy. Vše ostatní je u ohařů jen a jen o aportu. U aportu se nezačíná na zvěři (mrtvé), ale na kozlíku. Až když pejsek spolehlivě zvládá aport kozlíku, přejde se na atrapu (kůži) a pak teprve na zvěř (mrtvou). Samozřejmostí musí být zvládnutí základní poslušnosti.
Myslím, že s loveckým výcvikem by se mělo začít až ve dvou letech....nebrát štěněti mládí a takovou tu štěněčí neposednost a "hloupost", po¨tom bych se do toho pustila. Stejný plán mám i u svého RR. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Čím více poznávám lidi kolem sebe, tím více si vážím svého psa.
|
|
|
|