Haf Bez Obav
24. Květen 2012, 22:45:23 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky:

Časopis Výcvik   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: 1 [2] 3 4 ... 71   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: DKK a DLK  (Přečteno 48486 krát)
0 uživatelů a 3 Hostů prohlíží toto téma.
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Pohlaví: Ženské

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #15 kdy: 07. Březen 2008, 09:49:53 »

Tak náš Albi má vekou šanci, že bude mít DKK:( Včera jsme byli na veterině, prý ta jamka tam není správně:(

Jste byli na rentgenu v narkóze? Kolik mu je? Já ho mám furt za štěně, ale vy ste si ho brali staršího, že jo?
Zaznamenáno

IwanaR
Total Ultra Super pes

Aengus *07.04.2007

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #16 kdy: 07. Březen 2008, 20:30:37 »

Jak starý pejsek by měl být aby mohl na rentgen pro zjištění DKK???
Zaznamenáno

petraz
Host
« Odpověď #17 kdy: 07. Březen 2008, 21:24:18 »

ahoj,
pokud to chceš i kvůli uchovnění ,tak klub to bere až od 18ti měsíců.Dřív ne. Ale informativně,aby to mělo vypovídající hodnotu,tak kolem toho roku a půl je to asi optimální ...

Jo ,vlastně,Aengus asi kvůli uchovnění ne e,já zapomněla  Grin
Zaznamenáno
IwanaR
Total Ultra Super pes

Aengus *07.04.2007

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #18 kdy: 07. Březen 2008, 21:29:43 »

ahoj,
pokud to chceš i kvůli uchovnění ,tak klub to bere až od 18ti měsíců.Dřív ne. Ale informativně,aby to mělo vypovídající hodnotu,tak kolem toho roku a půl je to asi optimální ...

Jo ,vlastně,Aengus asi kvůli uchovnění ne e,já zapomněla  Grin
Uchovnění ne ale chtěla bych to vědět abych byla připravená na to co nás v budoucnu čeká... kdyby náhodou aby se to začalo řešit co nejdříve...
Zaznamenáno

petraz
Host
« Odpověď #19 kdy: 07. Březen 2008, 21:41:05 »

Uchovnění ne ale chtěla bych to vědět abych byla připravená na to co nás v budoucnu čeká... kdyby náhodou aby se to začalo řešit co nejdříve...

http://www.vetcentrum.cz/stodulky/dkk/181/dysplazie-kycelniho-kloubu-dkk

Posouzení RTG DKK

Minimální věk pro posouzení snímků na vyhodnocení dysplazie kyčelních kloubů je 12, 18 nebo 24 měsíců podle plemene a požadavků chovatelských klubů. Vyšší věk je požadován zejména u obřích plemen.

Pro zhotovení oficiálního snímku je nutná sedace psa k vyblokování svalového tonu a pro umožnění optimální polohy. Snímek se zhotovuje na zádech, s nataženými a mírně vtočenými pánevními končetinami, kyčelní klouby, kolena i hlezenní klouby uvedeme do extenze. Končetiny musí probíhat paralelně, tak, aby čéšky byly na snímku uprostřed stehenní kosti. Pánev nesmí být rotovaná.

bejt tebou ,tak bych vydržela do těch 18 měsíců,ale mohla bys zřejmě už i teď
Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 07. Březen 2008, 22:00:28 »

Záleží na plemeni, resp. na velikosti psa v dospělosti. Malí psi dospívají nejdříve, obří nejpozději... prostě záleží na ukončení tělesného vývoje.

Druhá věc je, jestli je snímek určený pro oficiální posouzení (na chovnost), nebo ne.
Minimální věk psa pro vyhodnocení "na chovnost" je 12, 18 nebo 24 měs. podle plemene - nejpozději u největších.

Neoficiální můžeš i dřív, ale nezjistíš "definitivní" diagnózu, jen "aktuální", která se ještě může měnit. Záleží na "aktuálním" stavu, když se u mladého zvířete zjistí žádná nebo jen lehká dysplazka, většinou zůstane nastejno nebo se horší jen mírně. Pokud se již (třeba) ročnímu psovi najde dysplazie těžká, prognóza je špatná.

Ale: to, že pes má na RTG nález, nemusí znamenat, že trpí bolestí a má všechny problémy s nálezem související. Prostě rentgen může vyadat hrozně a pes dobře, i naopak.

Zaznamenáno

IwanaR
Total Ultra Super pes

Aengus *07.04.2007

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #21 kdy: 07. Březen 2008, 22:07:30 »

Záleží na plemeni, resp. na velikosti psa v dospělosti. Malí psi dospívají nejdříve, obří nejpozději... prostě záleží na ukončení tělesného vývoje.

Druhá věc je, jestli je snímek určený pro oficiální posouzení (na chovnost), nebo ne.
Minimální věk psa pro vyhodnocení "na chovnost" je 12, 18 nebo 24 měs. podle plemene - nejpozději u největších.

Neoficiální můžeš i dřív, ale nezjistíš "definitivní" diagnózu, jen "aktuální", která se ještě může měnit. Záleží na "aktuálním" stavu, když se u mladého zvířete zjistí žádná nebo jen lehká dysplazka, většinou zůstane nastejno nebo se horší jen mírně. Pokud se již (třeba) ročnímu psovi najde dysplazie těžká, prognóza je špatná.

Ale: to, že pes má na RTG nález, nemusí znamenat, že trpí bolestí a má všechny problémy s nálezem související. Prostě rentgen může vyadat hrozně a pes dobře, i naopak.

Děkuji za info tobě i Bassimu. No mám RR tak velké plemeno... já to chci z důvodu abych věděla do budouucna (nepotřebuju na uchovnění Aengus je nestandartní). Spíš abych věděla co a jak abych ho nějak nepřetěžovala pač sem chtěla zkusit Coursing tak abych ho nehnala do něčeho aby mu to nakonec neublížilo... Wink
Zaznamenáno

radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 07. Březen 2008, 22:12:09 »

Děkuji za info tobě i Bassimu. No mám RR tak velké plemeno... já to chci z důvodu abych věděla do budouucna (nepotřebuju na uchovnění Aengus je nestandartní). Spíš abych věděla co a jak abych ho nějak nepřetěžovala pač sem chtěla zkusit Coursing tak abych ho nehnala do něčeho aby mu to nakonec neublížilo... Wink

Jinak přesný věk pro oficiální posouzení se zjistí na chovatelském klubu, stejně jako postup (někdy snímek posílá veterinář, někdy si ho tam majitel nese sám - každý klub to má jinak, aby se to nepletlo Grin (to pro ostatní Wink).

S velkou zátěží bych ještě počkala, není dobrý skákat vysoký překážky, áčka a podobně (prostě nárazy), než pes zcela doroste. A coursingový závodění bych asi taky nechala na pozdějc.
Zaznamenáno

IwanaR
Total Ultra Super pes

Aengus *07.04.2007

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #23 kdy: 08. Březen 2008, 12:53:38 »

Jinak přesný věk pro oficiální posouzení se zjistí na chovatelském klubu, stejně jako postup (někdy snímek posílá veterinář, někdy si ho tam majitel nese sám - každý klub to má jinak, aby se to nepletlo Grin (to pro ostatní Wink).

S velkou zátěží bych ještě počkala, není dobrý skákat vysoký překážky, áčka a podobně (prostě nárazy), než pes zcela doroste. A coursingový závodění bych asi taky nechala na pozdějc.

JJ počkám to bude určo nejlepší...by si to pak vyčítala..... nic mu neuteče když si počká ještě pár měsíců....Smiley Smiley
Zaznamenáno

greenangel
Host
« Odpověď #24 kdy: 08. Březen 2008, 14:40:00 »

Sushi ma DKK 2/3. Coursing beha pravidelne a dost casto je v zateti. Zdravotni problemy ji to zatim nedela. Ani po tech zatezich nekulha. Vet mi rek ze pridavat kloubni vyzivu az tak v 6letech, ze kdyz je OK ze se tim nemam zatim zabyvat.
Jinak na coursingu ti udelaj i mensi trat (delaj se i pro stenda). osobne si myslim, ze coursing zas tak prisernej neni, myslim ze behaj stejne i jen na prochazce. Wink
Zaznamenáno
IwanaR
Total Ultra Super pes

Aengus *07.04.2007

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #25 kdy: 08. Březen 2008, 14:47:23 »

Sushi ma DKK 2/3. Coursing beha pravidelne a dost casto je v zateti. Zdravotni problemy ji to zatim nedela. Ani po tech zatezich nekulha. Vet mi rek ze pridavat kloubni vyzivu az tak v 6letech, ze kdyz je OK ze se tim nemam zatim zabyvat.
Jinak na coursingu ti udelaj i mensi trat (delaj se i pro stenda). osobne si myslim, ze coursing zas tak prisernej neni, myslim ze behaj stejne i jen na prochazce. Wink
To sem ani netušila. Od kdy běhá Sushi coursing už od štěnda?? Já si teď nejsem jistá ale myslim si že si mi to už řikala ale já sem hlava děravá.. Grin Grin No jo vidíš mi to nedošlo srovnat to s běháním na prochajdě... v tom by nebyl pomalu žádný rozdíl  Grin Grin Grin
Tak uvidím jestli někde bude tak to zkusíme třeba to vyřeší sám když ho to nebude bavit mám vyřešeno...  Grin Grin
Zaznamenáno

greenangel
Host
« Odpověď #26 kdy: 08. Březen 2008, 14:49:51 »

Myslim, ze jsme to poprve zkouseli v roce. Minuly rok jsem jezdila skoro na vsechny coursingy od RR, tak az zase budou, doufam, ze me budou zase brat sebou Smiley Urcite to zkus, jak to pujde. Snad ani neznam RR kteryho by to nebavilo! A v pripade Aenguska nepochybuju (viz kone na Karlstejne Grin).
Zaznamenáno
IwanaR
Total Ultra Super pes

Aengus *07.04.2007

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #27 kdy: 08. Březen 2008, 14:54:23 »

Myslim, ze jsme to poprve zkouseli v roce. Minuly rok jsem jezdila skoro na vsechny coursingy od RR, tak az zase budou, doufam, ze me budou zase brat sebou Smiley Urcite to zkus, jak to pujde. Snad ani neznam RR kteryho by to nebavilo! A v pripade Aenguska nepochybuju (viz kone na Karlstejne Grin).
V roce, tak to nám za chvilku bude...Smiley Nějak to omrknu. Také jsem slyšela že spousta RR miluje coursing....snad Aengus nebude vyjímka.  Asi to fakt zkusim rychlost by na to rozhodně měl... ale nejsem si jistá jetli by mi na dráhu postavili koně... to bychom vyhrávali na plné čáře...Smiley By nikdo jiný neměl šanci...Smiley Smiley
« Poslední změna: 08. Březen 2008, 15:03:34 od IwanaR » Zaznamenáno

Axell
Super pes
*

Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #28 kdy: 10. Březen 2008, 10:55:44 »

V roce, tak to nám za chvilku bude...Smiley Nějak to omrknu. Také jsem slyšela že spousta RR miluje coursing....snad Aengus nebude vyjímka.  Asi to fakt zkusim rychlost by na to rozhodně měl... ale nejsem si jistá jetli by mi na dráhu postavili koně... to bychom vyhrávali na plné čáře...Smiley By nikdo jiný neměl šanci...Smiley Smiley
No, co se týče řádu pro Coursing, velká plemena mají povolen až od 18 měsíců. A protože je to pro psy docela záhul na pohybovej aparát, fakt bych raději nechal pejska dorůst.
Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 10. Březen 2008, 11:00:50 »

Shrnula bych to asi takhle (aby nevznikl dojem, že si moje a Barunky rada protiřečí, protože v principu to tak není):

Začátek zátěže bych u štěněte posouvala raději dál (myslím tím opravdovou zátěž, hlavně skoky (frisbee, agility překážky skočky, áčka), sprinty, náročné treky apod). Naopak velmi vhodné je třeba plavání.

Ale: pokud pes DKK má (na RTG), neznamená to, že se musí projevovat klinicky, t. j.  že pes kulhá nebo je bolestivý. Což je rozhodující moment, dle kterého se určuje režim psa, aktivita a další ev. zátěž.
Naopak je žádoucí, aby psi, kteří nález mají, byli v přiměřené zátěži, protože je třeba, aby se kolem postižené kyčle vytvořila dostatečně pevná svalová opora.

Svalový korzet tak umožní chůzi dokonce i v případě, že se při zhoršení dysplazie (klinicky) přistoupí k radikálnímu řešení - resekci (uříznutí) kyčelní hlavice. Odstraní se tím příčina bolesti (s dysplazií jde ruku v ruce rovněž bolestivá artróza), na noze se vytvoří "pakloub" a při dobré rekonvalescenci a rehabilitaci může pes bezbolestně chodit dál. Zákrok se většinou provádí u lehčích psů, ale v létě jsme ho dělali i jednomu staršímu NO, doma pak pečlivě trénovali, chodili na rehabilitaci a pes chodí bezvadně.

To jenom na vysvětlenou.
Zaznamenáno

Stran: 1 [2] 3 4 ... 71   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!