Haf Bez Obav
24. Květen 2012, 22:44:41 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky:

Časopis Výcvik   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2 3 ... 71   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: DKK a DLK  (Přečteno 48486 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
Axell
Super pes
*

Pohlaví: Mužské

Zobrazit profil WWW
« kdy: 06. Březen 2008, 07:47:16 »

Našel jsem vcelku zajímavý textík, většinou jsem se setkal s texty co to je DKK, ale tady bylo pro mne i pár info navíc.

Teď, bych trošku rozvedl téma dysplazie kyčelních kloubů.

Pro dysplazii kyčelních kloubů (DKK) je typická laxita (volnost) kyčelního kloubu, jeho abnormální utváření a vývoj, jež v pokročilém stadiu nemoci vyústí v artrózu (degenerativní onemocnění kloubu)
Dysplazie kyčelních kloubů nejvíce postihuje psy velkých a obřích plemen, výskyt není ovlivněm pohlavím (postižení je procentuálně přibližněžně stejné u psů i u fen) a velmi často bývají postižené oba klouby.
Jedná se o vývojové onemocnění kyčelních kloubů (nikoliv vrozené) s polygenní dědičností (podílí se na ní více genů).
Projev fenotypu, tj toho jak kloub bude vypadat, je dán interakcí genetického podkladu a faktorů vnějšího prostředí., jako např. výživou, rychlostí růstu a fyzickou zátěží.
Pokud shrneme všechny faktory podílející se na vzniku DKK musíme uvést zejména velikost plemene, rychlost růstu, způsob výživy, tělesnou konstituci, index hmoty svalů v pánevní oblasti, neuromuskulární dysfunkci, endokrynní poruchy..

Stavba kloubních struktur, lokalizace a velikost svalové hmoty, stejně jako inervace v oblasti kyčelního kloubu, jsou určeny geneticky. Koeficient dědičnosti DKK vycházející z diagnostiky založené na RTG vyšetření v extenzní pozici se udává od 0,2 do 0,8 vysvětlení - koeficient dědičnosti 0,2 - vztahuje se vždy na určitou populaci - a říká - na tom, že všichni psi nemají stejný nález (tedy na proměnlivosti určitého znaku) se podílí 20% jejich nestejné genetické založení a z 80% rozdílné podmínky vnějšího prostředí.

Statistika
Potomci rodičů bez DKK jsou z 64-81% DKK negativní a 19-36% DKK pozitivní.
Potomci rodičů dysplastických jsou z 7-37% DKK negativní a 63-93% DKK pozitivní.
Z předchozích informací jasně vyplývá, že i rodiče s DKK negativním mohou mít potomka s dysplazií.

Vývoj dysplazie
Prvních 14 dní je kyčelní kloub u každého psa stabilní a není přítomna laxita (volnost) kyčelního kloubu.

Pro vznik laxity (volnosti) kyčelního kloubu je kritických prvních 60 dnů života, kdy jsou ještě kosti, svaly a nervy nezralé. Tuto fázi může pozitivně ovlivnit chovatel, od kterého si pejska berete, jednak vhodnou výživou a jednak limitovanou fyzickou zátěží.

NEJNÁCHYLNĚJŠÍ KE VZNIKU DKK JSOU VŽDY NEJVĚTŠÍ A NEJSILNĚJŠÍ ŠTĚŇATA Z VRHU.

Od 14 dne do 4,5 měsíce probíhá uzávěr růstových zón acetabula (kyčelní kloubní jamky). Při překrmování se uzávěr zóny uspíší a naopak při restrikci energie se ploténka se může uzavřít až v 7 měsících. Oproti tomu hlavice femuru (kosti stehenní) roste do asi do 10 měsíců a při brzkém uzávěru růstové zóny kloubní jamky (acetabula) z něj může může subluxovat (subluxace = částečné vykloubení). Obecně lze říci, že v šesti měsících je dokončena osifikace z 90%.

Z praktického hlediska se dá rozvoj DKK ovlivnit dvěma způsoby
(počítá se samozřejmě s vhodným výběrem rodičů)

Vhodnou výživou kontrolovat rychlost růstu a zamezit vzniku obezity ( je potřeba začít od narození štěněte).
- limitování energie - kontrolovat obsah kalorií ve vyváženém krmivu - podávat doporučenou denní dávku granulí, bez pamlsků, bez vařeného krmiva a vyvarovat se krmení adlibitum
- vhodná hladina vápníku a jeho poměr k fosforu - nejvhodnější - Ca (vápník) 0,8%: P (fosforu) 0,67% - NIKDY nepřidávat vápníkové preparáty k vyváženému krmivu
- chondroprotektiva - glukosamin, chondroitin sulfát, Omega6 :Omega3 nenasycené mastné kyseliny v poměru 5-10:1
Vhodná krmiva:
Eukanuba Large Breed - velká plemena (hmotnost v dospělosti 25-40kg) od 1-12 měsíců, gigantická plemena (hmotnost v dospělosti více jak 40kg) od 1-24 měsíců.
Royal Canin Maxi Junior - velká plemena (hmotnost v dospělosti 26-44kg) od 2měsíců do 15-18 měsíců.
Royal Canin Giant Puppy - gigantická plemena (hmotnost v dospělosti 45-100kg) od 2 do 8 měsíců.
Royal Canin Giant Junior - gigantická plemena (hmotnost v dospělosti 45-100kg) od 8 do 24 měsíců.
Restrikce pohybu - klid v kotci s krátkými, ale častými procházkami na vodítku (nikoliv volný pohyb).
Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Pohlaví: Ženské

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 06. Březen 2008, 08:25:47 »

Vhodnou výživou kontrolovat rychlost růstu a zamezit vzniku obezity ( je potřeba začít od narození štěněte).
- limitování energie - kontrolovat obsah kalorií ve vyváženém krmivu - podávat doporučenou denní dávku granulí, bez pamlsků, bez vařeného krmiva a vyvarovat se krmení adlibitum
- vhodná hladina vápníku a jeho poměr k fosforu - nejvhodnější - Ca (vápník) 0,8%: P (fosforu) 0,67% - NIKDY nepřidávat vápníkové preparáty k vyváženému krmivu
- chondroprotektiva - glukosamin, chondroitin sulfát, Omega6 :Omega3 nenasycené mastné kyseliny v poměru 5-10:1
Vhodná krmiva: Eukanuba Large Breed - velká plemena (hmotnost v dospělosti 25-40kg) od 1-12 měsíců, gigantická plemena (hmotnost v dospělosti více jak 40kg) od 1-24 měsíců............

To jsem moc ráda, že si tomu věří ještě někdo jinej.
Zaznamenáno

Axell
Super pes
*

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #2 kdy: 06. Březen 2008, 09:56:57 »

Mne zaujala i tato pasáž.

Vývoj dysplazie
Prvních 14 dní je kyčelní kloub u každého psa stabilní a není přítomna laxita (volnost) kyčelního kloubu.

Pro vznik laxity (volnosti) kyčelního kloubu je kritických prvních 60 dnů života, kdy jsou ještě kosti, svaly a nervy nezralé. Tuto fázi může pozitivně ovlivnit chovatel, od kterého si pejska berete, jednak vhodnou výživou a jednak limitovanou fyzickou zátěží.

Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06. Březen 2008, 11:05:45 »

Mne zaujala i tato pasáž.

Vývoj dysplazie

Jenom pozor aby nedošlo k nedorozumnění - není to myšleno tak, že každé štěně se narodí zdravé, a dysplazie pak u některých "vznikne" nesprávnou stravou a pohybem atd. Dysplazie je dědičnný problém, který lze  stravou a jinými opatřeními korigovat (zlepšit i zhoršit), ale (byť se štěně narodí jakoby zdravé) ti kteří ji zdědí, ji zdědí.

Jestli je to srozumitelné Huh?...
« Poslední změna: 06. Březen 2008, 11:21:44 od radecha » Zaznamenáno

Iva_p
Dogus Suprus
*

Ellie, Cassie a Melounek

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #4 kdy: 06. Březen 2008, 11:08:07 »

Jenom pozor aby nedošlo k nedorozumnění - není to myšleno tak, že každé štěně se narodí zdravé, a dysplazie pak u některých "vznikne" nesprávnou stravou a pohybem atd. Dysplazie je dědičnný problém, který lze korigovat stravou a jinými opatřeními korigovat (zlepšit i zhoršit), ale (byť se štěně narodí jakoby zdravé) ti kteří ji zdědí, ji zdědí.

Já to pochopila, takže srozumitelný to asi je Smiley Hele, teď mám možná blbej dotaz, ale já nic takovýho s Elinou neřeším - tyhle problémy mají asi hlavně velký plemena ne?
Zaznamenáno

radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06. Březen 2008, 11:21:17 »

Já to pochopila, takže srozumitelný to asi je Smiley Hele, teď mám možná blbej dotaz, ale já nic takovýho s Elinou neřeším - tyhle problémy mají asi hlavně velký plemena ne?

Jo, jsou i výjimky, ale skoro vždycky jo.

Malý mívaj ortopedický problémy taky, ale většinou jinýho rázu - třeba luxace kolenních čéšek a tak. A v globálu zase nemívaj tak často potíže s vazy a meniskem, to zas maj nejčastějc velký. Ale už jsem viděla i prasklý zkřížený vaz (LCC) u kočky, torzi u jezevčíka... maj v tom ty zvířata pěknej bordel Angry
Zaznamenáno

Axell
Super pes
*

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #6 kdy: 06. Březen 2008, 11:27:08 »

Jenom pozor aby nedošlo k nedorozumnění - není to myšleno tak, že každé štěně se narodí zdravé, a dysplazie pak u některých "vznikne" nesprávnou stravou a pohybem atd. Dysplazie je dědičnný problém, který lze  stravou a jinými opatřeními korigovat (zlepšit i zhoršit), ale (byť se štěně narodí jakoby zdravé) ti kteří ji zdědí, ji zdědí.

Jedná se o vývojové onemocnění kyčelních kloubů (nikoliv vrozené) s polygenní dědičností (podílí se na ní více genů).
Projev fenotypu, tj toho jak kloub bude vypadat, je dán interakcí genetického podkladu a faktorů vnějšího prostředí., jako např. výživou, rychlostí růstu a fyzickou zátěží.

Ono právě že názorů na to, nakolik je to ovlivněno dědičností a nakolik vývojem je tolik a rúzní se.
Zaznamenáno
Iva_p
Dogus Suprus
*

Ellie, Cassie a Melounek

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #7 kdy: 06. Březen 2008, 11:27:54 »

Jo, jsou i výjimky, ale skoro vždycky jo.

Malý mívaj ortopedický problémy taky, ale většinou jinýho rázu - třeba luxace kolenních čéšek a tak. A v globálu zase nemívaj tak často potíže s vazy a meniskem, to zas maj nejčastějc velký. Ale už jsem viděla i prasklý zkřížený vaz (LCC) u kočky, torzi u jezevčíka... maj v tom ty zvířata pěknej bordel Angry

Díky. Jsem ráda, že si s tím nemusím lámat hlavu - ono přeci jen ten malej pes má něco do sebe.
Zaznamenáno

radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06. Březen 2008, 11:38:53 »

Ono právě že názorů na to, nakolik je to ovlivněno dědičností a nakolik vývojem je tolik a rúzní se.

Ale jó....
Dědičnost je něco jako "pravděpodobnost", jistěže "Projev fenotypu, tj toho jak kloub bude vypadat, je dán interakcí genetického podkladu a faktorů vnějšího prostředí., jako např. výživou, rychlostí růstu a fyzickou zátěží..."

Ale já tím chtěla říct, že, jak tam píšou vejš, že "Potomci rodičů dysplastických jsou z 7-37% DKK negativní a 63-93% DKK pozitivní", tak že i tyhle pozitivní štěňata se naroděj "jakoby" zdravý a pak se to rozvine. Rozumíš mi? Protože zazačátku, po narození, ani vlastně nemůže bejt vidět, že jsou nemocný, protože kostra ještě není osifikovaná (i na rtg štěňátka to vypadá, že některý kusy kostí vůbec nemá, páč jsou prostě ještě natolik chrupavčitý, že je rtg nezachytí). I relevantní rtg snímek pro posouzení dkk se dělá až když pes dosáhne určitého věku (resp. tělesné dospělosti).
Zaznamenáno

Axell
Super pes
*

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #9 kdy: 06. Březen 2008, 11:42:09 »

Ale jó....
Dědičnost je něco jako "pravděpodobnost", jistěže "Projev fenotypu, tj toho jak kloub bude vypadat, je dán interakcí genetického podkladu a faktorů vnějšího prostředí., jako např. výživou, rychlostí růstu a fyzickou zátěží..."

Ale já tím chtěla říct, že, jak tam píšou vejš, že "Potomci rodičů dysplastických jsou z 7-37% DKK negativní a 63-93% DKK pozitivní", tak že i tyhle pozitivní štěňata se naroděj "jakoby" zdravý a pak se to rozvine. Rozumíš mi? Protože zazačátku, po narození, ani vlastně nemůže bejt vidět, že jsou nemocný, protože kostra ještě není osifikovaná (i na rtg štěňátka to vypadá, že některý kusy kostí vůbec nemá, páč jsou prostě ještě natolik chrupavčitý, že je rtg nezachytí). I relevantní rtg snímek pro posouzení dkk se dělá až když pes dosáhne určitého věku (resp. tělesné dospělosti).
Ale určitě, já nikde netvrdil opak, jde o pravděpodobnost, ne o realitu Smiley
Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06. Březen 2008, 11:45:47 »

Ale určitě je důležité lidem opakovat, že i u pejska s vlohou pro dysplazii je možnost průběh onemocnění korigovat, zejméne vhodnou vyváženou stravou odpovídající potřebám štěněte velkého plemene (tedy stravou o známém složení) a korekcí zátěže.
Zaznamenáno

Axell
Super pes
*

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #11 kdy: 06. Březen 2008, 11:48:17 »

Ale určitě je důležité lidem opakovat, že i u pejska s vlohou pro dysplazii je možnost průběh onemocnění korigovat, zejméne vhodnou vyváženou stravou odpovídající potřebám štěněte velkého plemene (tedy stravou o známém složení) a korekcí zátěže.
To ano.
Kamarád , co má boxera s dysplazkou mi říkal něco o tom, že se tomu dá i předejít (pokud ji na rtg najdou u štěněte) nějakým nenáročným zákrokem v době raného mládí, ale nezjišťoval jsem si víc info. Odkazoval mne na nějakého ortopeda a teď nevím kde v Pze. Ale jak říkám, neověřená info.
Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 06. Březen 2008, 11:51:41 »

To ano.
Kamarád , co má boxera s dysplazkou mi říkal něco o tom, že se tomu dá i předejít (pokud ji na rtg najdou u štěněte) nějakým nenáročným zákrokem v době raného mládí, ale nezjišťoval jsem si víc info. Odkazoval mne na nějakého ortopeda a teď nevím kde v Pze. Ale jak říkám, neověřená info.

Problém je v tom, že v době raného mládí se dysplazie nedá posoudit, rentgen v té době není diagnostický. Jedině říci, že pes vypadá na to, že ji velmi pravděpodobně bude mít... záleží o jak raném mládí se bavíme, tedy v jakém stupni osifikace štěňátko je. Ale třeba se objeví metoda, která toto posune dál.
Zaznamenáno

Goofy
Dogus Maximus
*

Silínek a Goofinka

Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 06. Březen 2008, 19:52:37 »

Tak mě osobně zaujalo toto:
Restrikce pohybu - klid v kotci s krátkými, ale častými procházkami na vodítku (nikoliv volný pohyb).
Takže po narození zavřít štěně do kotce, chodit ven často, ale jen na vodítku a v půl roce ho vypustit...to bych chtěla vidět jak by Goofy vypadal... Huh?
Zaznamenáno

Ircza
CACIB
**

Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 07. Březen 2008, 09:47:16 »

Tak náš Albi má vekou šanci, že bude mít DKK:( Včera jsme byli na veterině, prý ta jamka tam není správně:(
Zaznamenáno

Čím více poznávám lidi kolem sebe, tím více si vážím svého psa.
Stran: [1] 2 3 ... 71   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!