Petra Kolaříková
CACIB

Don Pedro De La Kšanda
|
 |
« kdy: 04. Březen 2008, 09:12:00 » |
|
Tak mě tuhle napadlo - jaké jsou zkušenosti a spokojenost lidí, kteří jako já krmili nejdřív granulema a poté přešli na krmení vařenou či syrovou stravou. Mám na mysli takové to porovnání jak pes vypadal na granulích, jak vypadá teď - např. osvalení, srst, jestli pozorují výraznou změnu v přijímání potravy (granule např. dřív semo-tamo, zato normální potravu bez problémů, nebo třeba pesan dělá potíže i s normální potravou... a tak. ) Napadlo mě to proto, že pořád čtu - můj pes nechce tyhle granule, vyzkoušeli jsme už všechno a on pořád nic nechce.... atd. Hodně psů (z mého pohledu pochopitelně) granule spíš odmítá, páníčci pořád musí řešit co psovi dát, aby to jedl. Tak mi přijde divný, že se na ty granule nevykašlou, když to pesan nechce. Já jsem tedy patřila mezi ty, kterým pesan granule jedl, takže tohle jsem řešit opravdu nemusela, ale zrušila (nebo skoro zrušila, protože na dovolenou je beru) jsem je z jiných důvodů. Nechci tím vyvolat takovou tu klasickou diskuzi granuláři versus vařiči, protože rozhodně nehodlám někomu vnucovat svůj způsob krmení, ale jen tak slyšet názor a zkušenosti lidí, kteří prošli stejným vývojem jako já. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 04. Březen 2008, 09:34:38 » |
|
S granulema to byl děs! Vypadal na tom hrozně a eště to nechtěl. Těch značek co sme vyzkoušeli, škoda slov. Vždycky to jednou dvakrát snědl a pak už ani ťuk, tak sme hned běželi koupit jiný, furt jsme to museli řešit, na fórech sháněli tipy, co kerýmu pejskovi chutná, vyzkoušeli jsme opravdu úplně všechno a von nic, asi to nechtěl, že je to nepřirozený. To tělo si přeci řekne, co potřebuje! Tak dyš to nechce, tak se na to vykašlem.
Pak jsme přišli na spásnou myšlenku - přirozená strava! Začli jsme vařit, pak to míchat se syrovým, s kostma, se vším. Je to výborný, hrozně mu to chutná, osvalenej je jako nikdy v životě, srst lesklá, bobky taky. A ještě ke všemu je to tak levný! Sice nevíme, kolik čeho vlastně dostává, jestli to tak nějak odpovídá tomu, co potřebuje, ale vem to čert, hlavně, že mu to chutná.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
greenangel
Host
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 04. Březen 2008, 09:42:50 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 04. Březen 2008, 09:45:24 » |
|
Jak sem koupila, tak prodávám 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Petra Kolaříková
CACIB

Don Pedro De La Kšanda
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04. Březen 2008, 09:50:22 » |
|
S granulema to byl děs! Vypadal na tom hrozně a eště to nechtěl. Těch značek co sme vyzkoušeli, škoda slov. Vždycky to jednou dvakrát snědl a pak už ani ťuk, tak sme hned běželi koupit jiný, furt jsme to museli řešit, na fórech sháněli tipy, co kerýmu pejskovi chutná, vyzkoušeli jsme opravdu úplně všechno a von nic, asi to nechtěl, že je to nepřirozený. To tělo si přeci řekne, co potřebuje! Tak dyš to nechce, tak se na to vykašlem.
Pak jsme přišli na spásnou myšlenku - přirozená strava! Začli jsme vařit, pak to míchat se syrovým, s kostma, se vším. Je to výborný, hrozně mu to chutná, osvalenej je jako nikdy v životě, srst lesklá, bobky taky. A ještě ke všemu je to tak levný! Sice nevíme, kolik čeho vlastně dostává, jestli to tak nějak odpovídá tomu, co potřebuje, ale vem to čert, hlavně, že mu to chutná.
Hm, tak tohle jsem zrovinka na mysli neměla, nu což. Ještě jen poznámečku - tohle je přesně to, co vyvolá diskuzní hádku. Já jsem doufala v normální diskuzi. Předpokládám, že zrovna slečna Radecha asi nevaří, podle toho, co zde píše, takže asi nic moc zkušenosti s tím osobní, nemá, že? Ono se to dá dělat i zodpovědně, ale to nesmí člověk vidět svět jen ze svého - černobílého pohledu. Ovšem každému co jeho jest.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Petra Kolaříková
CACIB

Don Pedro De La Kšanda
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 04. Březen 2008, 09:53:13 » |
|
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Axell
Super pes
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 04. Březen 2008, 10:15:26 » |
|
No já jen dodám trošku do mlýna. Tyhle diskuze prakticky nikdy nikam nepovedou. Protože témata granule vs. vařená strava připomínají témata Sparta vs. Slavia. Většinou převažuje fanouškovství. A i když píšeš, že nechceš, aby se to v takovou diskuzi zvrhlo, tak se to stejně zvrhne  Navíc už ten úvod do témata je psán dost tendenčně. Radka podle mého chtěla ironií vyjádřit několik věcí. Jednak, poukázala na nedůslednost majitelů psů, kteří, když jim pes odmítne dávku, tak zpanikaří a hned hledají náhradu - jiné granule, případně jiný druh stravy (tím neříkám, že nejsou případy, kdy ten pes opravdu žrát nechce, ale dost často je to spíše abnormálně přehnaná starostlivost majitelů). Druhá věc, vařená/syrová strava chce určitě zkušenost. Jak tu stravu sestavit, jak vyhovět poměrům složek, které pes v dané době svého života potřebuje, zvlášť kritické je to u psů ve vývinu. To, že pes jí s větší chutí, líp se osvaluje, je strašně zavádějící. A já neříkám, že taková strava nemůže být lepší než granule, ale v rukou někoho, kdo má zkušenosti, zjistí si informace apod. Prostě chce to zodpovědnost, ne že psovi připravím maso a k tomu něco prostě nestačí.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 04. Březen 2008, 10:28:56 » |
|
Hm, tak tohle jsem zrovinka na mysli neměla, nu což.
Ještě jen poznámečku - tohle je přesně to, co vyvolá diskuzní hádku. Já jsem doufala v normální diskuzi. Předpokládám, že zrovna slečna Radecha asi nevaří, podle toho, co zde píše, takže asi nic moc zkušenosti s tím osobní, nemá, že? Ono se to dá dělat i zodpovědně, ale to nesmí člověk vidět svět jen ze svého - černobílého pohledu. Ovšem každému co jeho jest.
Hele, já vím, že to asi myslíš dobře, ale když si tohle přečte ňákej truhlík, co ví s vodpuštění prdlajs, nadchne se proto, jak je to přirozený a zdravý, a posere co se dá... S kvalitníma granulema nic nepokazíš. Neznám žádnýho krmiče přirozenou stravou, kterej by dokázal říct, co ta jeho krmná dávka obsahuje. Nikdo mi na to nikdy neodpověděl podrobněji, než "aspoň vím, co mu dávám", čerstvý maso a zeleninu, tak se krmilo dycky, kosti by měl v přírodě taky apod. Kolik je tam kterých složek, alespoň těch limitujích? Jaký je tam poměr Ca/P? Dneska už se ví, jak je to důležitý.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 04. Březen 2008, 10:31:38 » |
|
Předpokládám, že zrovna slečna Radecha asi nevaří, podle toho, co zde píše, takže asi nic moc zkušenosti s tím osobní, nemá, že? Ono se to dá dělat i zodpovědně, ale to nesmí člověk vidět svět jen ze svého - černobílého pohledu. Ovšem každému co jeho jest.
Opravdu nevařím. Můj pes bude mít v dospělosti přes 30 kilo, takže na něm rozhodně nebudu dělat žádné výživářské pokusy.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Petra Kolaříková
CACIB

Don Pedro De La Kšanda
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 04. Březen 2008, 10:31:58 » |
|
No já jen dodám trošku do mlýna. Tyhle diskuze prakticky nikdy nikam nepovedou. Protože témata granule vs. vařená strava připomínají témata Sparta vs. Slavia. Většinou převažuje fanouškovství. A i když píšeš, že nechceš, aby se to v takovou diskuzi zvrhlo, tak se to stejně zvrhne  Navíc už ten úvod do témata je psán dost tendenčně. Radka podle mého chtěla ironií vyjádřit několik věcí. Jednak, poukázala na nedůslednost majitelů psů, kteří, když jim pes odmítne dávku, tak zpanikaří a hned hledají náhradu - jiné granule, případně jiný druh stravy (tím neříkám, že nejsou případy, kdy ten pes opravdu žrát nechce, ale dost často je to spíše abnormálně přehnaná starostlivost majitelů). Druhá věc, vařená/syrová strava chce určitě zkušenost. Jak tu stravu sestavit, jak vyhovět poměrům složek, které pes v dané době svého života potřebuje, zvlášť kritické je to u psů ve vývinu. To, že pes jí s větší chutí, líp se osvaluje, je strašně zavádějící. A já neříkám, že taková strava nemůže být lepší než granule, ale v rukou někoho, kdo má zkušenosti, zjistí si informace apod. Prostě chce to zodpovědnost, ne že psovi připravím maso a k tomu něco prostě nestačí. No ale právě proto jsem to téma nazvala tak, jak jsem ho nazvala a předpokládala odpovědi lidí, kteří s tím už tu zkušenost mají. Není tam nic o tom, že by ta a nebo ta strava byla lepší. Záměrně jsem i napsala to, že granule jsem zcela nezrušila. A napsala jsem tam i zmínku o tom, že nechci vyvolávat hádku co jo a co ne. Téma jsem založila s tím, že se ozvou lidi s podobnými zkušenostmi. Bez rýpání. Jde také o to, jak se ten konkrétní názor podá. Zdali ho podám tak, že ten druhý je ducha chudého a já jsem pozřel absolutně všechnu moudrost a nebo pokud chci opravdu sdělit něco podstatného, tak to sdělím normální komunikační formou. Ale jak jsem napsala. Každému co jeho jest. Dám příklad ano? Budu-li se svým psem cvičit určitý směr výcviku, nepůjdu na jiné fórum, týkající se jiného směru výcviku, které někdo založil proto, že se chce něco dozvědět od lidí s podobným zaměřením a nebudu na tom fóru takzvaně prudit. Tedy pokud prudit opravdu nechci. Ale což. Každý jsme halt nějaký.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 04. Březen 2008, 10:39:21 » |
|
No ale právě proto jsem to téma nazvala tak, jak jsem ho nazvala a předpokládala odpovědi lidí, kteří s tím už tu zkušenost mají. Není tam nic o tom, že by ta a nebo ta strava byla lepší. Záměrně jsem i napsala to, že granule jsem zcela nezrušila. A napsala jsem tam i zmínku o tom, že nechci vyvolávat hádku co jo a co ne. Téma jsem založila s tím, že se ozvou lidi s podobnými zkušenostmi. Bez rýpání. Jde také o to, jak se ten konkrétní názor podá. Zdali ho podám tak, že ten druhý je ducha chudého a já jsem pozřel absolutně všechnu moudrost a nebo pokud chci opravdu sdělit něco podstatného, tak to sdělím normální komunikační formou. Ale jak jsem napsala. Každému co jeho jest. Dám příklad ano? Budu-li se svým psem cvičit určitý směr výcviku, nepůjdu na jiné fórum, týkající se jiného směru výcviku, které někdo založil proto, že se chce něco dozvědět od lidí s podobným zaměřením a nebudu na tom fóru takzvaně prudit. Tedy pokud prudit opravdu nechci. Ale což. Každý jsme halt nějaký.
Tvůj úvodní příspěvek ale opravdu neutrální nebyl: Napadlo mě to proto, že pořád čtu - můj pes nechce tyhle granule, vyzkoušeli jsme už všechno a on pořád nic nechce.... atd. Hodně psů (z mého pohledu pochopitelně) granule spíš odmítá, páníčci pořád musí řešit co psovi dát, aby to jedl. Tak mi přijde divný, že se na ty granule nevykašlou, když to pesan nechce. Dám příklad ano? Budu-li se svým psem cvičit určitý směr výcviku, nepůjdu na jiné fórum, týkající se jiného směru výcviku, které někdo založil proto, že se chce něco dozvědět od lidí s podobným zaměřením a nebudu na tom fóru takzvaně prudit. Tedy pokud prudit opravdu nechci. Ale což. Každý jsme halt nějaký.
Fór o výcviku navštěvuji několik a nemám s tím sebemenší problém. Důvod je ten, že se psem muhu klidně dělat paralelně několik sportů (typů výcviku), aniž by to mělo negativní dopad na jeho zdraví. Tady ale považuji za opodstatněné varovat lidi před "přirozenou stravou" v podání, v jakém si ji člověk často představí. Nejedná se tedy o rýpání, ale o pokus předání zkušeností i studiem získaných informací.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
petraz
Host
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 04. Březen 2008, 10:42:48 » |
|
Tady ale považuji za opodstatněné varovat lidi před "přirozenou stravou" v podání, v jakém si ji člověk často představí. Nejedná se tedy o rýpání, ale o pokus předání zkušeností i studiem získaných informací. Opravdu nevařím. Můj pes bude mít v dospělosti přes 30 kilo, takže na něm rozhodně nebudu dělat žádné výživářské pokusy. můžes,pls,ty zkušenosti upřesnit?? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04. Březen 2008, 10:54:30 » |
|
Tady ale považuji za opodstatněné varovat lidi před "přirozenou stravou" v podání, v jakém si ji člověk často představí. Nejedná se tedy o rýpání, ale o pokus předání zkušeností i studiem získaných informací. Opravdu nevařím. Můj pes bude mít v dospělosti přes 30 kilo, takže na něm rozhodně nebudu dělat žádné výživářské pokusy. můžes,pls,ty zkušenosti upřesnit??  Zkušenosti v podobě špatně podomácku živených pacientů, jejichž neinformovaní majitelé krmení v růstu podcenili. Jistě se dá, a již jsem to tu psala všudemožně několikrát, krmit zodpovědně i "nekomerčně", ale opravdu to vyžaduje určité znalosti. Takže mým cílem je varovat před krmením "trochu masa, trochu rejže, vobčas kost, poprášit multivitamínem, nastrouhat mrkev a je to". Nic víc, nic méně  . Sama vlastní zkušenost s tím, že bych psa krmila blbě a on s tím měl nějaké potíže, naštěstí nemám.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
petraz
Host
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04. Březen 2008, 11:03:54 » |
|
Zkušenosti v podobě špatně podomácku živených pacientů, jejichž neinformovaní majitelé krmení v růstu podcenili. Jistě se dá, a již jsem to tu psala všudemožně několikrát, krmit zodpovědně i "nekomerčně", ale opravdu to vyžaduje určité znalosti. Takže mým cílem je varovat před krmením "trochu masa, trochu rejže, vobčas kost, poprášit multivitamínem, nastrouhat mrkev a je to". Nic víc, nic méně  . Sama vlastní zkušenost s tím, že bych psa krmila blbě a on s tím měl nějaké potíže, naštěstí nemám. Já to chápu,ale zase na druhou stranu ...máš "zkušenosti" i s těma,co jsou krmeni vařenou stravou a nemají žádné problémy? Máš zkušenosti s těma,co jsou na granulích celý život a problémy mají? Jak píše Petra ..ono nic není černobílý a pořád je to jen o lidským faktoru,žáno ... Ono určité znalosti vyžaduje asi i to,že svému psu koupím třeba superprémiovky,prémiovky ...taky bych mohla koupit jen ty výborný Pedigree,když ten pejsek v tý reklamě je tak šťastný ... Já naopak si myslím (a znám pár lidí,co tak krmí),že převážná většina těch,co krmí vařeným čí syrovým ,tak si o tom sakra věcí pozjišťovala
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|