Pavla+RaF
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Rusty (13.5.2004) Franco (5.10.2007)
|
 |
« kdy: 24. Leden 2012, 15:42:59 » |
|
PŘÁTELÉ A KAMARÁDI Z PRAHY A OKOLÍ.. POZORVážení držitelé nejen loveckých psů, v následujících řádcích vás chceme upozornit na nebezpečí nákazy Aujeszkyho chorobou, která se opět rozšiřuje v ČR a byly již zaznamenány úhyny loveckých psů po setkání s infikovanými prasaty. Vakcína zatím není k dispozici, přičemž je to pro ochranu psů jediné řešení. NEBEZPEČÍ NÁKAZY JE AKTUÁLNÍ V OBLASTI PRAHA VÝCHOD!Informace o chorobě jsou zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Aujeszkyho_choroba (stojí zde, že od roku 1988 je u nás vakcinace prasat zakázána, do roku 1987 byla tato choroba v ČR údajně vymýcena, což uznala v roce 2004 i EU). Projevy u psů a koček: U těchto druhů je průběh podobný jako u skotu - pruritus, paralýza hltanu, nadměrná salivace. Tyto příznaky připomínají vzteklinu. Úhyn nastává za 1-2 dny.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Šimona
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 24. Leden 2012, 23:08:24 » |
|
PŘÁTELÉ A KAMARÁDI Z PRAHY A OKOLÍ.. POZORVážení držitelé nejen loveckých psů, v následujících řádcích vás chceme upozornit na nebezpečí nákazy Aujeszkyho chorobou, která se opět rozšiřuje v ČR a byly již zaznamenány úhyny loveckých psů po setkání s infikovanými prasaty. Vakcína zatím není k dispozici, přičemž je to pro ochranu psů jediné řešení. NEBEZPEČÍ NÁKAZY JE AKTUÁLNÍ V OBLASTI PRAHA VÝCHOD!Informace o chorobě jsou zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Aujeszkyho_choroba (stojí zde, že od roku 1988 je u nás vakcinace prasat zakázána, do roku 1987 byla tato choroba v ČR údajně vymýcena, což uznala v roce 2004 i EU). Projevy u psů a koček: U těchto druhů je průběh podobný jako u skotu - pruritus, paralýza hltanu, nadměrná salivace. Tyto příznaky připomínají vzteklinu. Úhyn nastává za 1-2 dny. odkud to máš tohle info prosím?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Šimona
|
|
|
Leňule :-)
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Kessy *28.11.2008
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 24. Leden 2012, 23:27:29 » |
|
odkud to máš tohle info prosím?
info vydala OMS Praha-východ http://www.omsprahavychod.cz/?p=1874
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Šimona
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 24. Leden 2012, 23:51:52 » |
|
dík to tedy potěš koště.... si o tom zkusím zjistit něco víc
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Šimona
|
|
|
Kristýnka
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 24. Leden 2012, 23:53:53 » |
|
dík to tedy potěš koště.... si o tom zkusím zjistit něco víc
tak psy máš snad u sebe, takže bys viděla, kdyby chtěli jít k nějakému praseti ne?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
SZ Kristyna Havova
|
|
|
Šimona
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 24. Leden 2012, 23:56:34 » |
|
tak psy máš snad u sebe, takže bys viděla, kdyby chtěli jít k nějakému praseti ne?
no jenže vidět to znamená že už je pozdě. Dost pochybuju že by šli k praseti, ale jako potkat někde prasečí ostatky můžeš že jo... ale jde spíš o to, že pokud je tohle pravda tak Ajuezskyho chorobu mámě opět v ČR. Tudíž není bezpečné psy krmit ani kancem ani vepřem.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Šimona
|
|
|
Kristýnka
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 24. Leden 2012, 23:57:25 » |
|
no jenže vidět to znamená že už je pozdě. Dost pochybuju že by šli k praseti, ale jako potkat někde prasečí ostatky můžeš že jo... ale jde spíš o to, že pokud je tohle pravda tak Ajuezskyho chorobu mámě opět v ČR. Tudíž není bezpečné psy krmit ani kancem ani vepřem.
aha, tak takhle jsem o tom nepřemýšlela 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
SZ Kristyna Havova
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 25. Leden 2012, 00:02:46 » |
|
Kancem nekrmim a vepř by měl bejt kontrolovanej ne?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Šimona
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 25. Leden 2012, 00:05:13 » |
|
Kancem nekrmim a vepř by měl bejt kontrolovanej ne?
no jako pokud to není fáma, tak prostě to že je Ajueszkyho choroba zpět je pro mne nemilý fakt. Já kancem krmím. Zvěřinu dávám psů velmi ráda, páč je to podle mě ,mnohem zdravější maso než hormony nadupaná kuřata a pod
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Šimona
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 25. Leden 2012, 00:06:55 » |
|
no jako pokud to není fáma, tak prostě to že je Ajueszkyho choroba zpět je pro mne nemilý fakt. Já kancem krmím. Zvěřinu dávám psů velmi ráda, páč je to podle mě ,mnohem zdravější maso než hormony nadupaná kuřata a pod
Já se zvěřiny bojim a nedůvěřuju jí dlouhodobě, takže mě to nijak neomezuje. Spíš polemizuju nad možností nákazy domácích prasat, ale pochybuju, že do těch jejich koncentráků by nějakej takovej bacil prolez...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Šimona
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 25. Leden 2012, 00:11:52 » |
|
Já se zvěřiny bojim a nedůvěřuju jí dlouhodobě, takže mě to nijak neomezuje. Spíš polemizuju nad možností nákazy domácích prasat, ale pochybuju, že do těch jejich koncentráků by nějakej takovej bacil prolez...
no jako byli jsme téhle choroby prostí a teď to vypadá že je tomu konec, je to neradostná zpráva, pokud je na tom něco pravdy 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Šimona
|
|
|
Lucieťák
Vítěz dne (BOD)

Pohlaví: 
Sára *30/08/2006
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 25. Leden 2012, 08:32:52 » |
|
A jak se nemoc přenáší? Když pes příjde s prasetem do blízkého kontaktu? Nebo sežere jeho maso apod?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
SZ Lucietak
|
|
|
|
bodlinka
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 25. Leden 2012, 09:00:06 » |
|
A jak se nemoc přenáší? Když pes příjde s prasetem do blízkého kontaktu? Nebo sežere jeho maso apod?
Prasata v akutní fázi infekce vylučují virus v nosním sekretu, ve slinách, mléce, moči, vaginálních a prepuciálních sekretech a ve výkalech (přibližně 2 týdny). K přenosu dochází přímo - respiratorní či orální cestou, ale také prostřednictvím kontaminovaného krmiva, steliva, nástrojů apod. Možný je také pohlavní a transplacentární přeno wikipedie
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Barush
Ultra Extra Super pes

Pohlaví: 
Berry 20.2.2008
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 25. Leden 2012, 09:03:53 » |
|
Ja teda slysela uz tak pred pul rokem, ze se to tu objevilo  veprove by melo byt ok, pokud je pro lidi...ale sichr je sichr
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Šimona
Dogus Suprus
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 25. Leden 2012, 12:00:27 » |
|
Ja teda slysela uz tak pred pul rokem, ze se to tu objevilo  veprove by melo byt ok, pokud je pro lidi...ale sichr je sichr no já jiný než pro lidi nedávám, a nedávám ho moc často, spíš kupuju packy a klouby a tak... no ale ty kanci mě taky nenechávají v klidu, jsou všude že jo.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Šimona
|
|
|
|