radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 09. Leden 2008, 17:36:14 » |
|
S vaším dovolením zakládám aportovací téma, páč mě to zajímá a pachovky taky, tak abysme se v tom vyznali, jo?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 09. Leden 2008, 17:50:03 » |
|
ano, ovšem  jenže všechny moje dotazy už jsou stejně zde... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Alča, Abby a Easy
Strážný Pes
Dogus Suprus
Pohlaví: 
Abbynka *20.12.2005 Easy *18.6.2008
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 09. Leden 2008, 20:40:24 » |
|
Ráda bych zaměstnala svou tříletou fenku gaskoňského honiče stopováním abych to upřesnila - pachovými pracemi služebních psů a mám asi deset tisíc dotazů  . Po přečtení knihy (prastaré) od Dr. Eise jsem dospěla k závěru, že už jsem prošvihla ten správný čas a tudíž je ve třech letech pozdě. Ale kdyby přece jen, děláme to pro zábavu...(nehodlám se míchat policajtům do jejich činnosti  ). Co vy na to? Má vůbec smysl ztrácet čas marnými pokusy a doufat, že čubina pochopí, co po ní chci? Samozřejmě, že mám nastudované články od pana Dubového a něco jsem pochytila u nás na cvičáku. Přesto bych ráda znala názor těch, kteří už mají nějaké zkušenosti. Ačkoliv vím, že stopy zvěře jsou pro mojí čubinu přirozeností a má o ně velký zájem, ráda bych se jí pokusila přeorientovat na moje stopy o které očividně zájem nemá  . Jak je to s kladením pamlsků do stop (do každé, nebo do každé třetí, nebo raději až na konci???) a zda má na konci nalézt ponožku nacpanou pamlsky a tu pak aportovat, nebo je snažší naučit psa zalehnout u předmětu??? Myslím si, že bez mého povelu sama nikdy nezalehne - že to prostě nepochopí  . Proč by měla označovat nějaký předmět, když se vlastně jde jen nacpat pamlskama? Nepatří mezi pejsánky (závisláky), kterým se neschováte... a aporty nosí je proto, že za to něco dostane. Já vím, asi jsem magor a měla jsem si pořídit na tuto činnost jiné plemeno, ale když vona je tak roztomilá...  Na věku podle mě tolik nesejde, spíš na tvojí ochotě se tomu věnovat. Bude to samozřejmě trvat déle než u štěněte, ale proč by to nešlo?  Doporučuju začít čtvercem - neboli vyšlapat prostor tak 3x3 metry, opravdu vyšlapat a dát tam spoustu hromádek s pamslky. Na tom jí naučíš co znamená povel hledej nebo stopa - neboli naučíš jí, že na povel dá čumák k zemi a bude hledat a baštit - nech ji vždy vyčmuchat a vyžrat celý čtverec, čtverec postupně zmenši na 2x2 a pak na 1x1 a z tohoto nejmenšího jí následně vyšlápni stopu - sle třeba jen deset kroků a tu kompletně prosypej pamlskama. Dokud nepochopí, že má jít po té stopě a na ní hledat baštu a na konci, že jí bude čekat velkej kopec bašty tak s předměty nezačínej. Nejdříve musí pochopit princip.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Zimnice
Třída otevřená

Peti -04.10.2004, Teri - 09.11.2008
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 10. Leden 2008, 14:08:28 » |
|
to ona princip chápe, po stopě jde a já jí vkládám pamlsek do každý (zhruba) třetí stopy a to vyďobává. Nevím ale, jestli nemám cpát pamlsky do každé stopy (jak mi kdosi tvrdil) a na konec jsem dávala svoji rukavici a pod ní třeba kus párku, nebo nějakou obzvlášť dobrou ňamku. Tam jsem jí zavelela "lehni" a nechala jí vyžrat tu ňamku. No a o rukavici samozřejmě nejevila zájem a tam je ten problém - zda si to časem spojí a sama zalehne??? 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 10. Leden 2008, 14:45:38 » |
|
to ona princip chápe, po stopě jde a já jí vkládám pamlsek do každý (zhruba) třetí stopy a to vyďobává. Nevím ale, jestli nemám cpát pamlsky do každé stopy (jak mi kdosi tvrdil) a na konec jsem dávala svoji rukavici a pod ní třeba kus párku, nebo nějakou obzvlášť dobrou ňamku. Tam jsem jí zavelela "lehni" a nechala jí vyžrat tu ňamku. No a o rukavici samozřejmě nejevila zájem a tam je ten problém - zda si to časem spojí a sama zalehne???  V té první otázce hned na začátku píšeš, že o tvojí stopu (narozdíl od stopy zvěře) nemá zájem. Čili potřebuješ motivaci. Jestli je žravá a nechá se motivovat přes žrádlo, dávala bych pamlsky do každé stopy, prostě co nejhustěji, aby se jí stopa tvého pachu s pamlsky líbila co nejvíc. Na konci bych nedělala žádný cviky ani zalehávání, ale hrozně bych ji pochválila a nechala vyžrat vystopovanou hromádku dobrot. Zalehávání je technická záležitost, to se pak doučí během chvilky.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 10. Leden 2008, 14:52:40 » |
|
Mě by zajímalo, co si zkušení kolegové myslí o motivaci na stopě. Slyšela jsem už všechny možné názory - někdo tvrdí, že stopovat jedině na žrádlo, že hračka psa zrychluje na úkor pečlivosti, někdo zas že když je pes aportér, tak je nejlepší hračka...Jaké s tím máte zkušenosti?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Zimnice
Třída otevřená

Peti -04.10.2004, Teri - 09.11.2008
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 10. Leden 2008, 18:24:32 » |
|
tak to by mně taky zajímalo... třeba co na to Peter nebo Míša... nebo jiný šikovný instruktor 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 10. Leden 2008, 18:30:21 » |
|
četla jsem, že v tomto případě dát na šňůru ten aport - ne psa! a pomalu přitahovat aportík, nebo zkusit výměnný obchod -ukázat jiný aport, ale nemám s tím moc zkušeností...
Mít na šňůře aport jde taky, aly myslím že se to spíš používá když ho pes nechce chytat nebo držet pevně - můžeš mu s tím uhýbat a cukat.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 23. Leden 2008, 16:11:01 » |
|
Tak jsme dneska podruhé zkoušeli stopu. Zdálo se mi to nějak jednoduchý tak nevim jestli jsem to dělala správně... Goofyho jsem přivázala tak aby na mě viděl. Kus od něj jsem pořádně vyšlapala (asi třikrát po sobě  ) čtverec, ten jsem si označila klackem abych ho potom našla  Pak jsem šla rovně a za seboo do každý druhý stopy dávala mlsky. Na konec, asi po 10 metrech, jsem dala hromádku dobrot a odskočila do strany. (to jsem někde četla, je to aby stopa nepokračovala, či co). Vrátila jsem se pro psa, kousek před čtvercem řekla hledej a už to jelo. Letěl jako blázen, vrtěl ocasem až se mu hejbal celej zadek, všechny mlsky vysbíral, našel hromadu, tu zhltnul a chtěl hledat dál. Tak jsem samozřejmě příšerně chválila, ale to mu bylo málo a pořád chodil s čumákem u země a hledal něco dalšího  Je možný že tu stopu viděl když jsem jí kladla, a proto to našel tak rychle?? Nebo mám geniálního stopaře? Zdálo se mi to nějak moc snadný. Omlouvám se za dlouhej příspěvek, ale ještě jsem z toho v euforii 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #24 kdy: 23. Leden 2008, 16:11:28 » |
|
A jak často s ním můžu trénovat? Jednou denně?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #25 kdy: 23. Leden 2008, 16:53:16 » |
|
Tak jsme dneska podruhé zkoušeli stopu. Zdálo se mi to nějak jednoduchý tak nevim jestli jsem to dělala správně... Goofyho jsem přivázala tak aby na mě viděl. Kus od něj jsem pořádně vyšlapala (asi třikrát po sobě  ) čtverec, ten jsem si označila klackem abych ho potom našla  Pak jsem šla rovně a za seboo do každý druhý stopy dávala mlsky. Na konec, asi po 10 metrech, jsem dala hromádku dobrot a odskočila do strany. (to jsem někde četla, je to aby stopa nepokračovala, či co). Vrátila jsem se pro psa, kousek před čtvercem řekla hledej a už to jelo. Letěl jako blázen, vrtěl ocasem až se mu hejbal celej zadek, všechny mlsky vysbíral, našel hromadu, tu zhltnul a chtěl hledat dál. Tak jsem samozřejmě příšerně chválila, ale to mu bylo málo a pořád chodil s čumákem u země a hledal něco dalšího  Je možný že tu stopu viděl když jsem jí kladla, a proto to našel tak rychle?? Nebo mám geniálního stopaře? Zdálo se mi to nějak moc snadný. Omlouvám se za dlouhej příspěvek, ale ještě jsem z toho v euforii  Super, gratulace. Je teda lepší, když psa uvážeš tak, aby tě při kladení neviděl, ale jste bezvadný! Mně doporučoval dělat třeba dvě stopy hned za sebou (teda jako při jedný akci), klidně maličko delší, třeba 25 m, a tak max. dvakrát tejdně. Ale třeba ti někdo poradí jinak 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 23. Leden 2008, 17:01:05 » |
|
No já právě nevěděla, jestli mu můžu rovnou udělat i druhou když ho to tak bavilo, tak jsem to radši nechala. JInak mělas ho vidět jak u toho kroužil ocasem  A jak to mám udělat, aby mě neviděl, přece ho nemůžu přivázat až tak daleko ode mě...? Nechala jsem mu míček na hraní a on stejně pořád civěl za mnou, jestli se jako pro něj vrátim... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #27 kdy: 23. Leden 2008, 17:01:29 » |
|
Omlouvám se za dlouhej příspěvek, ale ještě jsem z toho v euforii  Četlas některý mý? Občas sem z toho v rozpacích dyž to čtu po delší době, ale nad některejma se tak rozparádim, že ztrácím příspěvkosebekontrolu 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #28 kdy: 23. Leden 2008, 17:03:20 » |
|
No já právě nevěděla, jestli mu můžu rovnou udělat i druhou když ho to tak bavilo, tak jsem to radši nechala. JInak mělas ho vidět jak u toho kroužil ocasem  A jak to mám udělat, aby mě neviděl, přece ho nemůžu přivázat až tak daleko ode mě...? Nechala jsem mu míček na hraní a on stejně pořád civěl za mnou, jestli se jako pro něj vrátim...  Jo, určitě lepší míň než víc! Radši přestat dokud ho to baví, to každopádně! Prostě uvázat kousek dál, za strom nebo tak něco.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #29 kdy: 23. Leden 2008, 17:21:56 » |
|
Jo, určitě lepší míň než víc! Radši přestat dokud ho to baví, to každopádně! Prostě uvázat kousek dál, za strom nebo tak něco.
Když von je taková moje prdelka, takže jakmile jsem trochu dál tak volá:" Halóóó, paničko, zapomněla jsi mě tady! Halóóó, pořád jsem tady, a ke všemu přivázanej!"  (jestli někdo znáte takový to zvonění do mobilu "já zvoním" tak ten konec je podobně hysterickej  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|