Zimnice
Třída otevřená

Peti -04.10.2004, Teri - 09.11.2008
|
 |
« kdy: 09. Leden 2008, 14:28:52 » |
|
Ráda bych zaměstnala svou tříletou fenku gaskoňského honiče stopováním abych to upřesnila - pachovými pracemi služebních psů a mám asi deset tisíc dotazů  . Po přečtení knihy (prastaré) od Dr. Eise jsem dospěla k závěru, že už jsem prošvihla ten správný čas a tudíž je ve třech letech pozdě. Ale kdyby přece jen, děláme to pro zábavu...(nehodlám se míchat policajtům do jejich činnosti  ). Co vy na to? Má vůbec smysl ztrácet čas marnými pokusy a doufat, že čubina pochopí, co po ní chci? Samozřejmě, že mám nastudované články od pana Dubového a něco jsem pochytila u nás na cvičáku. Přesto bych ráda znala názor těch, kteří už mají nějaké zkušenosti. Ačkoliv vím, že stopy zvěře jsou pro mojí čubinu přirozeností a má o ně velký zájem, ráda bych se jí pokusila přeorientovat na moje stopy o které očividně zájem nemá  . Jak je to s kladením pamlsků do stop (do každé, nebo do každé třetí, nebo raději až na konci???) a zda má na konci nalézt ponožku nacpanou pamlsky a tu pak aportovat, nebo je snažší naučit psa zalehnout u předmětu??? Myslím si, že bez mého povelu sama nikdy nezalehne - že to prostě nepochopí  . Proč by měla označovat nějaký předmět, když se vlastně jde jen nacpat pamlskama? Nepatří mezi pejsánky (závisláky), kterým se neschováte... a aporty nosí je proto, že za to něco dostane. Já vím, asi jsem magor a měla jsem si pořídit na tuto činnost jiné plemeno, ale když vona je tak roztomilá... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 09. Leden 2008, 14:37:52 » |
|
Amatérská odpověď sestavená na základě toho, co jsem prozatím zjistila o stopách já: Pokud nemá o tvojí stopu zájem, tak klidně pamlsky hustě za sebou. Předchozí cvičitel zastával názor, že dávat je přímo do stop (šlápot) je zbytečné, že stačí je "cestou sypat", nevím. Jinde mně zas radili ať je do stop dávám, že pak pracuje přesněji. Ze začátku žádný předměty ani žádný zalehávání, nic takovýho, jen krátký rovný stopy plný pamlsků a na konci odměna (jídlo nebo hračka), záleží co jí baví. Jedna z nejčastějších chyb vůbec prej je, že stopu začneš příliš brzo ztěžovat (míň pamlsků, lomy, předměty), znám i lidi, kteří začínají znovu od nuly, protože to uspěchali.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Zimnice
Třída otevřená

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 09. Leden 2008, 14:51:30 » |
|
Díky moc, tak začnem od píky(ani nevim, co to je  ) a budu jí dávat jen ty pamlsky(zatím) a pak se uvidí. Postupně je budu pomalu ubírat, ale co pak??? Koukám, že máte (-š) taky lovečáka, ale ten s aportováním nemá určitě problém. Zalehne u předmětu, nebo ho nosí?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 09. Leden 2008, 14:58:53 » |
|
Prej se ty odměny ze začátku ubírat nemaj. Aby se naučila že je to fakt super, ta stopa, že je tam hrozně moc dobrot. Taky je dobrý jít s lačným psem. Mordě je jen děvět měs. a jsme úplný začátečníci, aport jí baví, ale ještě ho nemáme úplně dodělanej. Předměty mám v plánu učit zalehávat, ...teda až se k tomu jednou dopracujem.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 09. Leden 2008, 15:00:48 » |
|
My se na ty pachy taky chystáme  A veřejně se tedy přiznám-máme problém s aportem  Zájem o aport obrovskej, běží za ním, zvedne, přinese, ale nechce mi ho dát. Jakmile po něm šáhnu tak ucukává a chce se honit. Takže jsem zkoušela začít couvat, on jde i s aporíkem za mnou, ale jakmile se po něm natáhnu tak ucukne. Tenhle "boj" se mnou ho samozřejmě příšerně baví  Dělá to od začátku, když se mi povede aportík mu chytit, tak se s ním pořádně potáhám, aby si nemyslel, že mu ho chci sebrat (což chci  ) Pusť! umí, ale vždycky kousek uhne a pak pustí, takže si pro aportík nakonec stejně musim dojít sama.. Trochu jsem změnila téma 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 09. Leden 2008, 15:04:21 » |
|
My se na ty pachy taky chystáme  A veřejně se tedy přiznám-máme problém s aportem  Zájem o aport obrovskej, běží za ním, zvedne, přinese, ale nechce mi ho dát. Jakmile po něm šáhnu tak ucukává a chce se honit. Takže jsem zkoušela začít couvat, on jde i s aporíkem za mnou, ale jakmile se po něm natáhnu tak ucukne. Tenhle "boj" se mnou ho samozřejmě příšerně baví  Dělá to od začátku, když se mi povede aportík mu chytit, tak se s ním pořádně potáhám, aby si nemyslel, že mu ho chci sebrat (což chci  ) Pusť! umí, ale vždycky kousek uhne a pak pustí, takže si pro aportík nakonec stejně musim dojít sama.. Trochu jsem změnila téma  Já bych to dělala na dlouhý šňůře, určitě ji eště někde vyštracháš  To půjde, když nebude mít šanci vzít s tím roha. A myslím že je míň blbý když drží a nechce ti ho dát, než kdyby to pouštěl hned bez povelu - přijde mi že se líp učí pouštění než držení, když nechce.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 09. Leden 2008, 15:06:17 » |
|
Jasný, šňůru máme pro všechny případy pořád připravenou  A neni blbý to zkoušet i doma?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Axell
Super pes
Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 09. Leden 2008, 15:08:27 » |
|
Zkus to spojit s taháním o tu věc. Psi často mají rádi tahání se o něco. Chvíli se s ním o to taháš, pak mu to vezmeš, resp. jej pustíš i s tím, a pokud si chce hrát (tahat se) , vrazí ti to do ruky sám  Ty to doprovodíš samozřejmě příslušným povelem a pochvalou  Myšleno na ten trénink doma 
|
|
|
|
« Poslední změna: 09. Leden 2008, 15:13:50 od Axell »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 09. Leden 2008, 15:15:10 » |
|
Jasný, šňůru máme pro všechny případy pořád připravenou  A neni blbý to zkoušet i doma? Myslím že není, doma má i míň rozptylovacích podnětů.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Zimnice
Třída otevřená

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 09. Leden 2008, 15:18:41 » |
|
četla jsem, že v tomto případě dát na šňůru ten aport - ne psa! a pomalu přitahovat aportík, nebo zkusit výměnný obchod -ukázat jiný aport, ale nemám s tím moc zkušeností...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 09. Leden 2008, 15:19:50 » |
|
Jo eště mě napadla jedna věc, jak jsme o tom minule mluvily - mně tehdy na cvičáku poradili oddělovat aportování činky (práce) od ostatních věcí, hraček, klacků (zábava). Úplně na kloub jsem tomu nepřišla, ale dělám to tak - činku jí nenechávám na hraní atd. V případě zájmu mohu předvést jak nácvik děláme (samozřejmě bude-li se mnou spolupracováno  )
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 09. Leden 2008, 15:24:42 » |
|
A eště něco - nedělat to mockrát za sebou, všude hrozně zdůrazňujou skončit dřív, než to psa přestane bavit. Já dělám aport s činkou max třikrát za sebou, když už ji s sebou táhnu v batohu. A pak třeba nosí jenom balónek, ale ne s povelem aport, jen jako hru.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 09. Leden 2008, 15:27:10 » |
|
Zkus to spojit s taháním o tu věc. Psi často mají rádi tahání se o něco. Chvíli se s ním o to taháš, pak mu to vezmeš, resp. jej pustíš i s tím, a pokud si chce hrát (tahat se) , vrazí ti to do ruky sám  Ty to doprovodíš samozřejmě příslušným povelem a pochvalou  Myšleno na ten trénink doma  Tohle mu jde moc dobře, pořád něco strká do ruky. Taky mě napadlo k tomu dát ten povel, jenže většinou na to zapomenu...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 09. Leden 2008, 15:30:38 » |
|
četla jsem, že v tomto případě dát na šňůru ten aport - ne psa! a pomalu přitahovat aportík, nebo zkusit výměnný obchod -ukázat jiný aport, ale nemám s tím moc zkušeností...
Výměnný obchod u nás funguje tak, že jakmile ví, že mám jinou věc, kterou možná budu házet, tak tu první okamžitě pustí a pádí ke mě. Takže při prvním pokusu to je dobrý, to ještě neví, že mám věci dvě, první přinese, ukážu mu druhou a on tu první pustí. Jenže když házim druhou věc, tak k ní sice doběhne, zvedne a chystá se ke mě, ale pak si vzpomene, že mám ještě něco v ruce, tak to pustí a peláší bez toho...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Goofy
Dogus Maximus
Pohlaví: 
Silínek a Goofinka
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 09. Leden 2008, 15:34:40 » |
|
A eště něco - nedělat to mockrát za sebou, všude hrozně zdůrazňujou skončit dřív, než to psa přestane bavit. Já dělám aport s činkou max třikrát za sebou, když už ji s sebou táhnu v batohu. A pak třeba nosí jenom balónek, ale ne s povelem aport, jen jako hru.
No, ale ten balónek ti stejně nosí, ne? I když nedáváš povely. Mně jde právě spíš o to, aby mi tu věc nosil a mohl se tak vyběhat. Takhle totiž když vezmu ven míček, kterej nechci ztratit, tak pořád chodim po louce a hledám ho. Aportování s předsedáváním budu učit až později, teď pořádně ani nevim jak to má vypadat...
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|