yndiC
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Kerrinka *7.5.2007
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 26. Květen 2007, 14:16:46 » |
|
Ahoj,já osobně si myslím že kastrace není nejlepší nápad i když se zmenší ryziko rakoviny a různých zánětů.Měla jsem fenku,která měla zánět dělohy takže jí veterinář musel vzít dělohu tudíš ji vykastroval.Bohužel ale po cca 14 dnech po operaci se vážně změnila,začala být agresivní na ostatní psi,fenky a bohužel i lidi i na některé občas z rodiny.Před kastrací byla mnohem hodnější a přítulnější ke všem,po kastraci k sobě pustila málo koho.Určitě to není nesmysl zažila jsem to a vím že má fenka se změnila.Každá fenka/pejsek je jiná.Nikdy nejde odhadnout jestli se po kastraci změní nebo ne.Určitě je to ale velký zásach do těla a každá operace je pro pejska náročná proto bych raději řekla nekastrovat. Moje fenka měla 8 operací během života,až na konec dostala mrtvičku a musela jsem jí nechat uspat,měla už špatné srdíčko.Každá narkóza pejskovi rozhodí organismus,proto bych o operaci uvažovala vážně s rozmyslem,a pokud není akutní nedoporučovala bych jí.A 2x do roka není nic hrozného fenku uhlídat,jen jí musíte mít na vodítku. Pokud vám tak hárání vadí měli jste si pořídit pejska,myslím si že když chcete fenku tak se vším.Uvědomte si jaký by to byl zásach do lidskédo organismu ženy.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Iva_p
Dogus Suprus
Pohlaví: 
Ellie, Cassie a Melounek
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 28. Srpen 2007, 10:32:08 » |
|
Já mám roční fenku JRT - hárala mi zatím jednou a jsem rozhodnutá jí nechat vykastrovat. Zrovna teď prožívá falešnou březost - naštěstí se mi nezdá, že by nějak trpěla psychicky, ale chodíme na veterinu s bouličkou u cecíčku - hromadí se jí tam mlíčko. Co jsem slyšela názory, myslím si velmi zkušených veterinářů, tak všichni říkaj, že pokud má fena při hárání takové potíže a nemám v plánu štěňátka, je pro ni rozhodně nejlepší kastrace. Operace a samozřejmě narkóza není pro fenku nic příjemného, ale copak falešná březost po každým hárání je lepší? A co se změny psychiky týče - znám několik vykastrovaných fen a žádné změny u nich neproběhly. To, že by fena měla neplnohodnotný život je podle mě nesmysl - pokud fena nehárá, nemá potřebu se rozmnožovat a tím pádem nijak netrpí.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
yndiC
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Kerrinka *7.5.2007
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 02. Září 2007, 18:03:52 » |
|
Pokud má fenka problémy a je to nejlepší řešení a radí to veterinář je to jistě správně.Ale jak jsem psala jestli to dělá někdo jen kvůli pohodlnosti je to hloupost. A co se týče toho chování,tak samozdřejmě záleží na fence,každá je jiná a každá se taky chová jinak,jak jsem psala když jsem musela nechat mojí minulou fenku vykastrovat(měla znět dělohy) tak je jí chování se změnilo,byla časo nevrlá a na cizí lidi i občas vyjela.Proto si myslím že pokud o není nutné,nedělala bych to.Pokud má fenka problémy je to jistě lepší.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 19. Prosinec 2007, 22:33:36 » |
|
To spojeni kastrace = neplnohodnotny zivot je naprosty nesmysl. Zajimalo by mne, jak jste na takove nazory prisli (kdo vam je rekl).
Kastrace (fen) jednoznacne pozitivnimi dopady prevysuje ty negativni (pokud nejake jsou).
Neoplazie mlecne zlazy a jine "vzacnejsi" stavy jsou zdravotnim. Odpadne riziko nechtene brezosti. Odpadne pro majitele (i fenu) neprijemne obdobi harani, kdy majitel hlida a uklizi, zatimco fena nemuze naplnit pudova prani. Odpadne moznost obdobi "falesne brezosti", kdy fena vyslovene trpi a ktere navic predisponuje prave k cystam a tumorum ml.zlazy.
A z tech tradovanych negativ kastrace... Obavana zmena osobnosti zvirete je nicim nepodlozena povera. Drobne zmeny nastat muzou, ale prerod do agresivity nebo plachosti je nesmysl. Tloustnuti je nesmysl naprosty, vzdycky zalezi na mnozstvi pohybu a stravy. Jako u lidi. Kdyz fena bude pri stejnem mnozstvi zradla pribirat, staci ho trochu zredukovat.
Myslim, ze vetsina zkusenych chovatelu by pri neplanovani chovu kastraci jednoznacne doporucila.
Souhlas. Pozitiva dle mě jasně převyšují negativa. Vyloučení zánětu dělohy (o tom se možná tolik nemluví, ale operace zánětu dělohy je jeden z nejčastěji prováděných chirurgických zákroků u starších fen, navíc neléčený, chybně či pozdě diagnostikovaný problém se komplikuje dalšími problémy (typicky selhání ledvin) a i přes intenzívní péči může končit úhynem). Vyloučení tzv. falešných březostí.Snížení rizika neoplazie (tumorů) mléčné žlázy při správně načasované kastraci - literatura uvádí ideálně před prvním háráním, s větší prodlevou se efekt snižuje. Tyto tumory mají tendenci metastazovat do plic, samozřejmě záleží na přesném typu procesu, ale je to velice časté. Negativa zákroku moc nevidím. Někteří majitelé popisují menší aktivitu a sklon k obezitě, což se dá ale snadno řešit změnou poměru přijaté a vydané energie, pro příznivce komerčního krmení existují light verze granulí i konzerv. Možná jedna věc, o které se také často nemluví - některé feny, zejména feny velkých plemen, se mohou stát po zákroku inkontinentními. Tato komplikace je spíše výjimečná, ale i když ji znám jen z literatury, považuji za fér to zmínit. Problém je možné řešit/korigovat léky. Myslím že u fen které nebudou využity k chovu je kastrace vhodná.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Ircza
CACIB

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 20. Prosinec 2007, 08:33:37 » |
|
Já jsem proti kastraci a to z jednoho jediného důvodu. Vás taky někdo vezme, odnese k doktorovi, uspí a podváže vaječníky??? Ne!! Je to prostě zásah do psí přirozenosti a i když věřím, že to má asi hodně kladů. tak bych to asi neudělala....teda ne asi, ale určitě bych to neudělala.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Čím více poznávám lidi kolem sebe, tím více si vážím svého psa.
|
|
|
|
Vít Gregor
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 20. Prosinec 2007, 11:53:24 » |
|
Odpurcum kastrace vrele doporucuju pretrpet si byt i jen jedno jedine harani spolecne se psem a fenou v jedne domacnosti. Fakt moc prima, spokojenost diky zachovane psi prirozenosti z obou psu primo vyzarovala  Nemyslete si, problem neni doma udrzovat cistotu a tudiz vzpominana lenost panicka o fenku se starat. Prekvapive v nasem pripade nebyl problem ani pri venceni, ale to mohlo byt jen stesti ze mistni casanovove byli venceni jindy a jinde. Dokonce prvni tydny nebyl problem vubec zadny, pes i fena se chovali slusne, jako by se nic nedelo. Ale ten posledni tyden, oba zoufali, zdeptany, unaveny a my pochopitelne taky. Jak sel clovek z mistnosti byt na par vterin, musel jeden ze psu taky a druhy zavrit za dvere. Pri venceni jak zmizeli z dohledu, trebas jen za roh nebo za ker, hned se k nim sprintovalo. Cely tyden ve dne v noci naspicovany usi, prekvapive je to slyset kdyz se k sobe priblizi a odhanet, odtrhavat, ... forum promine, ale byli jsme "kazisuci"  Oba psi byli jak v tranzu, nejake trestani nemelo smysl, na par minut se urazili a pak zas hop na to. A ne ze by byl na vine neodbytny pes, ale fena se vnucovala jako ta nejhorsi sprostituka. Od zacatku co jsme uvazovali o druhem psu resp. fene tak jsme zaroven zvazovali jak to pak "zaridime". Zjistovali jsme si jak kastrace ublizi a jak pomuze, bavili jsme se s vetem i s panicky co maji zkusenost. Jiste ze neni pravda cernobila, ale at se to komu libi nebo ne, pokud fena nema mit stenata (to je mimochodem taky dost neprirozene) verim ze neni pro vsechny zucastnene rozumnejsi reseni. Vesele nam z toho nebylo, pripadali jsme si jako zradci co ji vedou na porazku  Po kastraci mame mesic a drzime si palce kvuli inkontinenci .. jo a zmeny na deloze naznacovaly ze kazde dalsi harani a faleska by nas neuprosne priblizovaly popisovanemu zanetu a s tim uz mame sve zkusenosti 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Ircza
CACIB

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 20. Prosinec 2007, 13:43:54 » |
|
Odpurcum kastrace vrele doporucuju pretrpet si byt i jen jedno jedine harani spolecne se psem a fenou v jedne domacnosti. Fakt moc prima, spokojenost diky zachovane psi prirozenosti z obou psu primo vyzarovala  Nemyslete si, problem neni doma udrzovat cistotu a tudiz vzpominana lenost panicka o fenku se starat. Prekvapive v nasem pripade nebyl problem ani pri venceni, ale to mohlo byt jen stesti ze mistni casanovove byli venceni jindy a jinde. Dokonce prvni tydny nebyl problem vubec zadny, pes i fena se chovali slusne, jako by se nic nedelo. Ale ten posledni tyden, oba zoufali, zdeptany, unaveny a my pochopitelne taky. Jak sel clovek z mistnosti byt na par vterin, musel jeden ze psu taky a druhy zavrit za dvere. Pri venceni jak zmizeli z dohledu, trebas jen za roh nebo za ker, hned se k nim sprintovalo. Cely tyden ve dne v noci naspicovany usi, prekvapive je to slyset kdyz se k sobe priblizi a odhanet, odtrhavat, ... forum promine, ale byli jsme "kazisuci"  Oba psi byli jak v tranzu, nejake trestani nemelo smysl, na par minut se urazili a pak zas hop na to. A ne ze by byl na vine neodbytny pes, ale fena se vnucovala jako ta nejhorsi sprostituka. Od zacatku co jsme uvazovali o druhem psu resp. fene tak jsme zaroven zvazovali jak to pak "zaridime". Zjistovali jsme si jak kastrace ublizi a jak pomuze, bavili jsme se s vetem i s panicky co maji zkusenost. Jiste ze neni pravda cernobila, ale at se to komu libi nebo ne, pokud fena nema mit stenata (to je mimochodem taky dost neprirozene) verim ze neni pro vsechny zucastnene rozumnejsi reseni. Vesele nam z toho nebylo, pripadali jsme si jako zradci co ji vedou na porazku  Po kastraci mame mesic a drzime si palce kvuli inkontinenci .. jo a zmeny na deloze naznacovaly ze kazde dalsi harani a faleska by nas neuprosne priblizovaly popisovanemu zanetu a s tim uz mame sve zkusenosti  Mno chápu, že to asi musí být nepříjemné. Máme také v plánu k Albimu ještě přitáhnout fenku, ale s kastrací teda nepočítáme. Na jednu stranu by to někdo mohl chápat jako týrání psů (nadrženost), ale na druhou....mám dost známých, kteří mají doma fenku i psa a nikdy jsem od nich neslyšela žádné zápory, i když je pravda, že jsem se sama divila. Prý navlečou kalhotky a je všechno v pohodě. Pokud to je ovšem v zájmu zdraví neváhala bych ani chvíli 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Vít Gregor
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 20. Prosinec 2007, 13:59:41 » |
|
Kalhotky jsme pochopitelne meli taky, ale nejsou 100%, jo funguji proti spineni, ale za ty 3 tydny co se o sebe jeste nezajmali se je Kurai naucil sundavat a v tydnu kdy to uz bylo kriticke jen nacvicene hrabnul packou  Nechce se mi verit ze nekdo ma psy tak zmakly ze odharaji neoddelene v jednom byte/pokoji a ze jim (tem psum) to nijak nevadi, no mozny je vsechno.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Ircza
CACIB

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 20. Prosinec 2007, 16:16:12 » |
|
Určitě to těm psům vadí, o to se hádat nebudu. Každopádně prý je pes naučený to, že má fenku hlídat, aby jí nikdo nezprznil  Jak funguje odměna, jsem se neptala 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Iva_p
Dogus Suprus
Pohlaví: 
Ellie, Cassie a Melounek
|
 |
« Odpověď #24 kdy: 20. Prosinec 2007, 20:54:54 » |
|
Viděla jsem u jedný chovatelky jak toto řeší - možná se budete divit, ale kalhoty nosil pes a fenky byly naostro - prý sám sobě to nesundá. Bylo to malý plemeno, takže pesan měl na sobě dětský dupačky  Jinak ještě názor kastrace = zásah do přirozenosti feny. Já osobně si myslím, že pro fenu je přirozené mít štěňata pokaždý, když jsou pro to ideální podmínky, což v domácím prostředí znamená každé harání. Když se tedy pokaždý nenechá připustit, je to zásah do přirozenýho chování. Ono je to těžký, ale ta fenka opravdu trpí, když má dvakrát do roka potřebu se rozmnožovat a nemůže, a to je ještě znásobený falešnou březostí, kdy fenka prožívá opravdu krušný období.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Ircza
CACIB

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #25 kdy: 21. Prosinec 2007, 09:27:08 » |
|
Viděla jsem u jedný chovatelky jak toto řeší - možná se budete divit, ale kalhoty nosil pes a fenky byly naostro - prý sám sobě to nesundá. Bylo to malý plemeno, takže pesan měl na sobě dětský dupačky  Jinak ještě názor kastrace = zásah do přirozenosti feny. Já osobně si myslím, že pro fenu je přirozené mít štěňata pokaždý, když jsou pro to ideální podmínky, což v domácím prostředí znamená každé harání. Když se tedy pokaždý nenechá připustit, je to zásah do přirozenýho chování. Ono je to těžký, ale ta fenka opravdu trpí, když má dvakrát do roka potřebu se rozmnožovat a nemůže, a to je ještě znásobený falešnou březostí, kdy fenka prožívá opravdu krušný období. Ono kdybychom tady měli jmenovat všechny zásahy do psí přirozenosti bylo by toho na jeden večer dosti:)
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Iva_p
Dogus Suprus
Pohlaví: 
Ellie, Cassie a Melounek
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 21. Prosinec 2007, 09:43:55 » |
|
Přesně tak 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Ircza
CACIB

Pohlaví: 
|
 |
« Odpověď #27 kdy: 21. Prosinec 2007, 14:10:22 » |
|
Přesně tak  Je to trochu škoda, ale myslím, že každý páníček se snaží pro svého pejska udělat jenom to nejlepší a je to vlastně jenom na jeho uvážení, co tedy nakonec udělá. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
Pohlaví: 
Bačice, Kožka a Mordera
|
 |
« Odpověď #28 kdy: 27. Prosinec 2007, 19:16:53 » |
|
Mordu budem kastrovat zejtra večer (aby šla příkladem  ), tak sem zvědavá co na to bude říkat.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
radecha
Strážný Pes