Haf Bez Obav
24. Květen 2012, 10:12:46 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky:

Časopis Výcvik   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: [1] 2 3 ... 112   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Kastrace  (Přečteno 80691 krát)
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.
pavca
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« kdy: 12. Leden 2005, 14:41:46 »

zdravi fenky
Zaznamenáno
pavca
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #1 kdy: 14. Leden 2005, 18:44:30 »

Ahoj,chtela bych poprosit o radu,uvazuji o tomto zakroku.Bohuzel nazory na to se lisi.Nekdo doporucuje podstoupit operaci pred 1.haranim,jiny az v dospelosti a nekdo tento zakrok odsuzuje..Stenatka neplanujeme.Je pravda,ze pokud se tento zakrok provede pred 1.haranim,nedostane fenka rakovinu mlecne zlazy?
Zaznamenáno
Jana Drvotová
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15. Leden 2005, 12:37:56 »

Citace
Originál vložil myska

Ahoj,chtela bych poprosit o radu,uvazuji o tomto zakroku.Bohuzel nazory na to se lisi.Nekdo doporucuje podstoupit operaci pred 1.haranim,jiny az v dospelosti a nekdo tento zakrok odsuzuje..Stenatka neplanujeme.Je pravda,ze pokud se tento zakrok provede pred 1.haranim,nedostane fenka rakovinu mlecne zlazy?

Z jakého důvodu chcete fenku kastrovat? Pokud jde jen o vaše osobní pohodlí tj. nebudete ji muset 2 kritické týdny v roce hlídat a doma nebudete muset uklízet krvavé stopy, nedělejte to. Pokud to chcete udělat tzv. ze zdravotních důvodů, snížite sice podstatně možnost nádoru na mléčné žláze, (je pravda, že při kastraci před 1. háráním téměř na minimum) ale Vaše fena neprožije plnohodnotný život. Fena si totiž moc dobře sama uvědomuje, že po kastraci je "jiná". Nebude chtít, aby to ostatní psi měli možnost poznat a proto je může od sebe odhánět. To je důvod, proč se některé feny po hárání stávají tzv. agresivní vůči jiným psům. Dalším "kladem" kastrace je obezita. Fena si chybějící okruh sexuálního chování nahrazuje jídlem. V některých případech může dojít k samovolnému pomočování.

Sama bych dala přednost plnohodnotnému životu feny, před životem kastráta. I když píšete, že štěňata neplánujete, feně to nijak vadit nebude, neboť i v přírodě ve vlčí smečce má štěňata pouze vůdčí fena. Že by fena měla mít alespoň jednou za život štěňata je pověra.
Zaznamenáno
Kateřina Zelená
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. Leden 2005, 18:17:34 »

Dobrý den,

naprosto souhlasím s názorem Jany. Člověk by si měl pořizovat psa se vším všudy a ne z vlastní pohodlnosti měnit jeho přirozenost. Samozřejmě z vážných zdravotních důvodů je to něco jiného.
Zaznamenáno
pavca
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. Leden 2005, 13:38:02 »

Ahojky.Vubec jsem nad zakrokem neuvazovala kvuli cistote v byte.Neni nic jednodussiho,nez srolovat koberec,v tom problem nevidim,ale moc se bojim rakoviny mlecnych zlaz,kamaradka se s touto nemoci prave u sve fenecky potyka..Takze z tohoto duvodu jsem se rozhodovala.U dospele fenky je ten zakrok uz zbytecny,protoze ji to od tehle nemoci neuchrani.Takze jsem uvazovala zakrok provest do 6-7mesicu.
Zaznamenáno
Pavla
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 20. Leden 2005, 14:45:24 »

Sama jsem o kastraci své fenky taky uvažovala ze stejného důvodu (rakoviny mléčných žláz). Moje veterinářka zastává názor, že kastrovat má cenu pouze před prvním háráním. Pak ale hrozí, že fenka zůstane tzv. zaražená (chování věčného dítěte) jelikož je to velký zásah ještě před plným sexuálním vývinem. Takže myslím, že je lepší nekastrovat - kastrace znamená pro fenku úlevu jen v případě, že trpí falešnými březostmi
Zaznamenáno
Daniela Čílová
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. červen 2005, 23:18:39 »

Jen bych doplnila k tomu rozmnožování se u vlků.Ve vlčí smečce většinou hárá pouze alfa samice,ostaní hárat vůbec nemusí,tudíž hormonální činnost je stále v klidu ( a to je u psích fen právě příčina nádorů mléčných žláz)
Zaznamenáno
Elle
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. Leden 2006, 10:12:25 »

My jsme neši fenku taky chtěli nechat žít plnohodnotný život, takže jsem ji nekastrovali - štěňátka jsme nechtěli, podle naší veterinářky to neměl být problém..Fenku nám v září zemřela po operaci nádoru mléčné žlázy v 7letech Shocked(( Tak babo raď..
Zaznamenáno
Michaela Weidnerová
Třída mladých
**

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #8 kdy: 13. Leden 2006, 13:51:16 »

Tato otázka není opravdu jednoduchá. Znám ze svého okolí i případ kastrované feny, která podlehla rakovině. Já nejsem zastáncem kastrace.
Zaznamenáno
Eles
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. únor 2006, 18:27:03 »

To spojeni kastrace = neplnohodnotny zivot je naprosty nesmysl. Zajimalo by mne, jak jste na takove nazory prisli (kdo vam je rekl).

Kastrace (fen) jednoznacne pozitivnimi dopady prevysuje ty negativni (pokud nejake jsou).

Neoplazie mlecne zlazy a jine "vzacnejsi" stavy jsou zdravotnim. Odpadne riziko nechtene brezosti. Odpadne pro majitele (i fenu) neprijemne obdobi harani, kdy majitel hlida a uklizi, zatimco fena nemuze naplnit pudova prani. Odpadne moznost obdobi "falesne brezosti", kdy fena vyslovene trpi a ktere navic predisponuje prave k cystam a tumorum ml.zlazy.

A z tech tradovanych negativ kastrace... Obavana zmena osobnosti zvirete je nicim nepodlozena povera. Drobne zmeny nastat muzou, ale prerod do agresivity nebo plachosti je nesmysl. Tloustnuti je nesmysl naprosty, vzdycky zalezi na mnozstvi pohybu a stravy. Jako u lidi. Kdyz fena bude pri stejnem mnozstvi zradla pribirat, staci ho trochu zredukovat.

Myslim, ze vetsina zkusenych chovatelu by pri neplanovani chovu kastraci jednoznacne doporucila.
Zaznamenáno
Eles
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. únor 2006, 18:36:01 »

A jeste jsem zapomnel dodat, ze nadpolovicni vetsina chovatelu i veterinaru se shoduje, ze kastrace je nejidealnejsi az po prvnim harani... (i kdyz tady se nazory muzou lisit)
Zaznamenáno
Ž.T.
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09. Prosinec 2006, 10:56:56 »

Dobrý den,chtěla bych přispět svou zkušeností.Také jsem se dlouhou dobu rozhodovala,zda svého čínského chocholatého psa (bez PP)nechat vykastraovat nebo ne.Pročetla jsem všechno,co jsem na internetu našla,konzultovala to s mnoha veterináři,ale názory byly hodně rozdílné.Teď také k tomu proč jsem o kastraci uvažovala,náš pes byl agresivní na jiné psy a to k našemu velkému udívu se stalo ze dne na den,což pro nás bylo nepochopitelné,přestože byl neustále v kontaktu s cizími psy a vždy si spíše hrál a nebo je ignoroval.Další důvod byl,že jsem se rozhodla pořídit si fenku s PP a tedy zabránit nechtěnému krytí.

Setkala jsem se s názory,že psa prostě někam zavřu,tomu zas jiní oponovali,že to pro psa bude větší trápení,než když vůbec nebude mít potřebu fenku krýt,atd.Nejvíce jsem se bála právě zmiňované změny chování,bude pes smutný a apatický jak se někde uvádí a nebo mu to prospěje a bude moci mezi jiné psi a na milované procházky do parku bez náhubku a vodítka?K rozhodnutí mi pomohl člověk,který se věnuje výcviku vodících-asistenčních psů.Kastraci mi jednoznačně doporučil a řekl mi,že se klidně mohu podívat na tyto pejsky,kteří jsou také kastrovaní,že nejsou smutní,ani tlustí atd,ale naopak jsou šťastní a hlavně jsou nejlepšími společníky pro lidi,kteří je potřebují.A vedou stejně plnohodnotý život,možná i šťastnější něž mnozí psi nekastrovaní.No tak jsem se rozhodla pro.

Když jsem čekala v čekárně se svým miláčkem až zabere narkóza a připadala si jak když mi pomalu umírá v náruči,následně si pro něho přijela,když se probral,a on mě vůbec nevítal(jako vždy)a další dva dny mi připadal smutný a zničený,neskutečně jsem si to vyčítala a trápila se tím co jsem mu provedla.Pak ale nastal zvrat a Woody začal být zlatíčko a mazílek skoro jako před zákrokem,nakonec jsme přišli na to,že ze všeho nejvíc mu vadí ten strašněj "trychtýř",který týden musel mít.Po jeho sundání tu byla zas ta ohromná radost ze života a z procházek.Takže když to shrnu,nám kastrace pomohla,ovšem pokud by mě k tomu nevedly naše důvody,kastrovat bych ho nenechala.A jak se říká raději "dvakrát měř,jenou řež".

Toto je náše vyčerpávající zkušenost.
Zaznamenáno
Jitka Maříková
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 12. Leden 2007, 17:44:24 »

Mám kastrovanou fenu. Měli jsme jí asi 3/4 roku a známí nám přivezli štěně. Byla to taky fena, ale Ajka, Pappillonka - starší měla zdravotní komplikace při porodu v chovné stanici, a kdyby měla ještě jednou štěňata, mohla by umřít. Dali jsme jí tudíž vykastrovat. Chováním se nezměnila, vůbec, jenom nám přibrala z 4,2 na přibližně 4,7Kg. Ale není to na ní ani vidět... Pohybuje se bez porblémů, ráda chodí ven, není apatická, je dokonce ještě živější než před háráním. Proto můžu z tohoto důvodu kastraci doporučit. [Wink]
Zaznamenáno
kasia
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 25. Leden 2007, 10:03:33 »

Ahoj všem, prosím o radu. Mam NO a občas kulhá na zadní levou nožičku, hlavně když se více unaví, např. po dlouhé procházce. Přijde domu, lehne si a pak když vstane, tak pokulhává? Je jí teď 5 měsíců, myslíte že to je normální? Co to může znamenat? Klouby, svaly nebo něco jiného?

Díky za rady
Zaznamenáno
Pavlína
Třída dorostu
*

Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04. únor 2007, 17:15:01 »

Mám skoro roční fenku cotonka a pořád přemýšlím o kastraci. Nechci ji nějak uškodit, ale štěňata nechci. Plus jde o vyvarování nemocí mléčné žlázi a jinných gyn. problémů, tak bych se chtěla zeptat jaké s tím máte kdo skušenosti. díky
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3 ... 112   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!