akorát jsem mluvila s MP Praha 2.Střážník mi sdělil, že Praha 2 na OÚ má specielní mapku, kde je uvedeno přesně, kde psi mohou chodit volně, kde musí být přivázaní apod. Týká se to hlavně různých míst v zeleni.
Jinak říkal, že pro celý hl.město platí jedna vyhláška a to ta, že pes musí být na vodítku či na vodítku s náhubkem tam, kde je to přikázáno, jinak může bejt na volno a bez koše
Ve výsledku je to tak, že koš musí pes mít jen v dopravních prostředcích a na vodítku musí být všude, kde výslovně není dovolen volný pohyb...
Akorát mě teda dost štve, že těch míst, kde psi můžou chodit zcela na volno opravdu moc není. Např. v mém bezprostředním okolí není takové místo ani jedno, přestože je u nás dost míst, kde by ta výjimka pro psy mohla být naprosto bez problémů udělena, neboť tam k lidem je tam daleko, nehrozí, že by pes vběhl do silnice apod. Prostě dlouhé neobhospodařované pole, kudy vede dlouhá přehledná cesta....jenomže je to veřejná zeleň a výjimku tam psům nikdo nedá. Kdyby nám určili více míst, kde můžeme psy nechat pořádně vyběhat - samozřejmě za předpokladu, že jsou ovladatelní (ale to si musí každý zodpovědně rozhodnout sám, jestli ho pes poslechne) - tak bych velice ochotně respektovala vyhlášku, dávala psa na vodítko všude tam, kde je to zakázáno, ale za současného stavu, kdy bych musela za venčením bez vodítka jet se psem i třeba hodinu někam "sockou", tak to ať se na mě nikdo nezlobí, budu si klidně porušovat vyhlášku tam, kde jasně vidím, že nikoho nemůžu ohrozit a navíc, když mám psa ovladatelného a naprosto nekonfliktního.
Mně by se taky moc líbilo, kdyby existoval funkční a rozumný předpis, upravující vše kolem psů a kdyby taky existoval "pořádný metr", aby ho taky lidi dodržovali, jenomže to je prostě sci-fi.
Ve výsledku na všechny ty předpisy a nařízení (ať už jsou blbá nebo dobrá), doplatí jen ti slušní lidé...těm šmejdům to bude procházet nějak vždycky....

Jinak ještě takový jeden můj postřeh k té vyhlášce. Protože máme nedaleko od nás budovu BIS, hodně často i k nám zachází pěší policejní hlídky a už se mi mockrát stalo, že jsem byla "přistižena" se psem na volno, nikdy mi žádný z těch policistů neřekl nic o tom, že bych si psa měla dát na vodítko. (Pravda, vždy jsem si psa při průchodu kolem muže zákona zavolala k noze, ale šel na volno). Jednou se mi stalo, že jsem si ho zavolat nestihla, protože jsem si zavazovala tkaničku a pesa si kousínek ode mne čuchal v trávě. Zrovna šel policajt, takže viděl, že pes není u mě a že není na vodítku...Já zvedla hlavu akorát ve chvíli, kdy policajt drbal mého Akouše za ušima a ten vesele vrtěl ocasem

Tak jsem honem Akiho zavolala, přišel, sedl si mi k noze a čekali jsme, co bude...no a ten policajt povídá: "Klídek já Vás za to, že není na vodítku pokutovat nebudu, takový hodný psi by z tý vyhlášky měli mít výjimku."

Tím mě teda úplně dostal a zmohla jsem se jen na úsměv.

Jo ještě když tu byla řeč o těch košících, tak já používám páskový - řemínkový, pes v tom krásně otevře tlamu, dýchat přes to může bez problémů a když musíme někam hromadkou, nehrozí, že by mi "omlátil" nohy ani nikomu jinému. Navíc, když můžeme koš sundat, "zmuchlám" ho bez potíží do kapsy.