Haf Bez Obav
24. Květen 2012, 09:07:33 *
Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Nedostal jsi svůj aktivační email?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Novinky:

Časopis Výcvik   Domů   Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat  
Stran: 1 ... 52 53 [54]   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: Coursing  (Přečteno 73056 krát)
0 uživatelů a 4 Hostů prohlíží toto téma.
Hyena
CAC
*

Zobrazit profil
« Odpověď #795 kdy: 13. červen 2011, 11:28:29 »

.. .............chápu, že se mnou nebude každý souhlasit a je to logický a nijak mě to nepřekvapí, jde o to, jak to máme každej nastavený a co nám přijde "normální" ... mě prostě nepřijde normální pustit psa bez přivolání, kterej navíc zdrhá za zvěři nebo po stopě na CC dráhu...
Když mě právě přijde, že je rozdíl, když pes nekontrolovaně vyběhne za zvěří a když běží po cc dráze. Tam jde vpodstatě o kontrolovaný pohyb- tj. má jasný začátek, kdy to jsem já, kdo rozhoduje, kdy se začíná lovit a jsem to já, kdo lov ukončuje- odvádím psa od kořisti. Pokud se vyhnu spojení s pachem zvěře ( kůží), tak mi cc přijde na stejné úrovni jako obrany- prostě modifikovaný lov, ke kterému já psa přivádím, já ho povoluji a já ho ukončuji  a to bez ohledu na to, jak moc se zvířeti chce "lovit" dál. Naopak bych viděla později výhodu, že psovi umožním jeho pud vypouštět kontrolovaně a najít pro něho využití.
Zaznamenáno

Lucieťák
Vítěz dne (BOD)

Pohlaví: Ženské

Sára *30/08/2006

Zobrazit profil
« Odpověď #796 kdy: 13. červen 2011, 11:37:18 »

Napadla mě taková úvaha - nemohly by se tyto dohady o coursingu a lovení ve volné přírodě přirovnat ke stopám - psa taky cíleně učím stopu, děje se to pak i ve volné přírodě že by sám od sebe se rozešel za stopou nějakýho zvířete? Tak pro srovnání, jestli tedy pes, kterej to zná, začne běhat za zvířetem či něčím hejbajícím i v přírodě a jestli je to tak stejný jako při tý stopě - buď uměle vytvořený a pak i je začne sám venku vyhledávat? Nebo to prostě rozezná, že ted se cvičí tak to dělám, chce se to po mě a v přírodě to nedělám? Jde to vůbec srovnávat  Grin ? Co myslíte? Myslím to dobře, snad jsem se dobře vyjádřila tak mě nekamenujte předem ď  Smiley

Zaznamenáno

SZ Lucietak
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #797 kdy: 13. červen 2011, 11:40:12 »

Napadla mě taková úvaha - nemohly by se tyto dohady o coursingu a lovení ve volné přírodě přirovnat ke stopám - psa taky cíleně učím stopu, děje se to pak i ve volné přírodě že by sám od sebe se rozešel za stopou nějakýho zvířete? Tak pro srovnání, jestli tedy pes, kterej to zná, začne běhat za zvířetem či něčím hejbajícím i v přírodě a jestli je to tak stejný jako při tý stopě - buď uměle vytvořený a pak i je začne sám venku vyhledávat? Nebo to prostě rozezná, že ted se cvičí tak to dělám, chce se to po mě a v přírodě to nedělám? Jde to vůbec srovnávat  Grin ? Co myslíte? Myslím to dobře, snad jsem se dobře vyjádřila tak mě nekamenujte předem ď  Smiley

Já učím stopovat lidi. Zvěř chcu, aby ignorovaly. Což je rozdíl od lovečáku, kde učej cíleně jít po stopě zvěře.
Zaznamenáno

Ewiczka
Třída vítězů

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #798 kdy: 13. červen 2011, 11:49:42 »

Možná to sem nepatří, ale já mám právě takovou zkušenost, že pes, který si venku kdysi nevšiml ani zajíce, který by mu skákal po hlavě, je teď nadšený vyhledávač jakékoli zvěře a stop. Poté, co jsme začali s loveckým výcvikem, ho to tak "nadchlo" a tak se to v něm "probudilo", že všechny procházky tráví slíděním.
Zaznamenáno
Hyena
CAC
*

Zobrazit profil
« Odpověď #799 kdy: 13. červen 2011, 11:53:14 »

hele, tohle je právě směr, kterým se ubíhají i mé úvahy. (mimochodem- tuhle mi čubís našla v zimě srnčí stopu a začala ji vypracovávat jako sportovní- pomalu, soustředěne, čumák do každý stopičky- pa jsem si jí odvolala:-) )Pro mě je cc jednou z aktivit pro mého psa, kde může vybíjet svůj lovecký pud. Někdo jiný najde pro svého psa jinou aktivitu a taky fajn.Každopádně to pro mě nesouvisí s otázkou přivolání- tedy pokud nebudu mít ambice testovat přivolání od střapce. :-)
Zaznamenáno

Pavla+RaF
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Rusty (13.5.2004) Franco (5.10.2007)

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #800 kdy: 13. červen 2011, 12:02:28 »

Když mě právě přijde, že je rozdíl, když pes nekontrolovaně vyběhne za zvěří a když běží po cc dráze. Tam jde vpodstatě o kontrolovaný pohyb- tj. má jasný začátek, kdy to jsem já, kdo rozhoduje, kdy se začíná lovit a jsem to já, kdo lov ukončuje- odvádím psa od kořisti. Pokud se vyhnu spojení s pachem zvěře ( kůží), tak mi cc přijde na stejné úrovni jako obrany- prostě modifikovaný lov, ke kterému já psa přivádím, já ho povoluji a já ho ukončuji  a to bez ohledu na to, jak moc se zvířeti chce "lovit" dál. Naopak bych viděla později výhodu, že psovi umožním jeho pud vypouštět kontrolovaně a najít pro něho využití.

Tak nějak to vidím i já. Přijde mi stejné zda psa vypustím s nějakým povelem klidně a pes běží za střapcem, střapec se zastaví a pes ho chytí. Nebo zda vypustím psa na povel a pes běží za figurantem/rukávem a figuranta/rukáv ať z klidu či v pohybu chytí. Pořád je to lov kořisti.
Zaznamenáno

janika1
Třída vítězů

celý život se učím

Zobrazit profil
« Odpověď #801 kdy: 13. červen 2011, 12:52:58 »

to je jeden názor, s kterym nesouhlasim a mám jinej, možná pro ty co milujou CC trochu zcestnej, ale asi bude těžký mi ho vymluvit ... neodsuzuju CC, i když k tomuhle sportu mám předsudky a svýho psa na dráhu nikdy nepostavim, chápu, že jsou lidi a psi, kteří ho maj rádi, stejně tak jako my třeba agility ... ale prostě podle mě je logický postupovat od jednoduchého ke složitému, stejně jako děti ve škole učíš nejdřív sčítat a odčítat jednociferný čísla, pak dvojciferný a pak je učíš násobit a dělit, učíš je to postupně, abys jim nedělala v hlavě hokej ... stejně tak mi přijde logický naučit psa nejprve základní ovladatelnosti - tzn. přivolání (který nejdřív trénuješ v klidnym prostředí a postupně přidáváš rušivý elementy a postupně upevňuješ ten - povel) ... proto nevěřim tomu že když psa postavíš poprvé v životě na dráhu a vydáš jeden z tvých uvedených povelů pro vyběhnutí, si pes okamžitě spojí a uvědomí, že vlastně vybíhá na povel a ne prvotně na zdrhající střapec ... ano, je jasný, že pes je schopen si tohle s konkrétním povelem spojit, ale je potřeba ho to naučit stejně jako to, co znamená povel "Ke mně" ... ale pro mě osobně je prostě nelogický učit ho tyhle dva povely ve stejném období ... zastávám názor, že pes by měl mít nejprve spolehlivé přivolání v prostředí s rušivými vlivy, když se vrhnu na CC dráhu učit povel "Běž" nebo "Lov" ... pak věřím tomu, že pes prostředí a situace rozlišuje (pokud páníček jedinkrát nepoleví, nebo pozdě nezareaguje)

...přijde mi to prostě stejný jako to učení počítání, stejně tak jako než začnu v agility skákat se psem překážky je dobré aby měl slušné a spolehlivé odložení, ano skákat se dá i bez něj, ale dřív nebo později ti nezbyde než ho toho psa naučit a už to půjde hůř (neříkám, že to nepůjde vůbec)

...chápu, že se mnou nebude každý souhlasit a je to logický a nijak mě to nepřekvapí, jde o to, jak to máme každej nastavený a co nám přijde "normální" ... mě prostě nepřijde normální pustit psa bez přivolání, kterej navíc zdrhá za zvěři nebo po stopě na CC dráhu...

a tak to vidím ve všem. Nevím, jak ostatní psi, samozřejmě můžu posuzovat pouze svého. Když byl prvně na cc, ke mně ještě jako víno neuměl a velmi rád zdrhnul se zdejším bíglem Maxem:-))))

Dneska běhá coursing stále rád a v lese ke mně seká stejnětak Cheesy
Zaznamenáno
janika1
Třída vítězů

celý život se učím

Zobrazit profil
« Odpověď #802 kdy: 13. červen 2011, 12:57:30 »

Spousta psů přece nevybíhá až když vidí srnu či zajíce, ale prostě když je něco zaujme (nejlépe pohyb směrem od nich). Tohle přesně si tam ten pes upevní - něco utíká a já to honim.

No ale to bude asi ten rozdíl, bych tak řekla. Co po tom psovi vlastně chceš. Chceš po něm, aby nevybíhal a "ignoroval" zvěř, aby se na ní nepodíval, nevnímal ji nebo po něm chceš to, aby na Ke mně přišel k tobě?

Jestli chceš to první, pak ta teorie, co píšeš o cc může mít smysl, ale u psa lovce, co někdy lovil, to prostě nedokážeš. Nikdy nezajistíš to, aby na pach srny ani nezvedl hlavu a prostě "nevnímal".
Pokud ale chceš, aby přišel na Ke mně, když ty řekneš, i ve chvíli, kdy kouká na srnu a strnule stojí, pak je to o nácviku povelu Ke mně a cc v tom nehraje roli.
Přijde mi totiž, že se tu spojuje tak trochu to, že pes je na zvěř "ignorant" s tím, že pes neloví a poslechne na Ke mně Huh? Cool
Zaznamenáno
radecha
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Bačice, Kožka a Mordera

Zobrazit profil
« Odpověď #803 kdy: 13. červen 2011, 15:29:02 »

No ale to bude asi ten rozdíl, bych tak řekla. Co po tom psovi vlastně chceš. Chceš po něm, aby nevybíhal a "ignoroval" zvěř, aby se na ní nepodíval, nevnímal ji nebo po něm chceš to, aby na Ke mně přišel k tobě?

Jestli chceš to první, pak ta teorie, co píšeš o cc může mít smysl, ale u psa lovce, co někdy lovil, to prostě nedokážeš. Nikdy nezajistíš to, aby na pach srny ani nezvedl hlavu a prostě "nevnímal".
Pokud ale chceš, aby přišel na Ke mně, když ty řekneš, i ve chvíli, kdy kouká na srnu a strnule stojí, pak je to o nácviku povelu Ke mně a cc v tom nehraje roli.
Přijde mi totiž, že se tu spojuje tak trochu to, že pes je na zvěř "ignorant" s tím, že pes neloví a poslechne na Ke mně Huh? Cool

Samozřejmě, že primárně chcu, aby pes vždy poslechl na ke mně.

Poznámka o ignoraci se týkala stopování. Vnímat (ve smyslu vědět o ní) zvěř pravděpodobně vždycky bude, dokud bude mít nos. Pokud ale při sportovní stopě tuto zkříží stopa zvěře, tak chcu, aby prostě pokračoval dál po tý, co má.

Ale prostě postrádám smysl v tom, nechat psa honit v konkurenci s jinym psem střapec a tím podporovat zájem a chuť do honění, pokud tento není ovladatelnej a odvolatelnej. Pro mě je priorita přivolání, ale chápu, že někdo to může mít jinak.
Zaznamenáno

janika1
Třída vítězů

celý život se učím

Zobrazit profil
« Odpověď #804 kdy: 14. červen 2011, 10:22:42 »

Samozřejmě, že primárně chcu, aby pes vždy poslechl na ke mně.

Poznámka o ignoraci se týkala stopování. Vnímat (ve smyslu vědět o ní) zvěř pravděpodobně vždycky bude, dokud bude mít nos. Pokud ale při sportovní stopě tuto zkříží stopa zvěře, tak chcu, aby prostě pokračoval dál po tý, co má.

Ale prostě postrádám smysl v tom, nechat psa honit v konkurenci s jinym psem střapec a tím podporovat zájem a chuť do honění, pokud tento není ovladatelnej a odvolatelnej. Pro mě je priorita přivolání, ale chápu, že někdo to může mít jinak.

No to by mělo být vždycky priorita, aby pes přišel, když chci já. Bez ohledu na to, co s ním dělám. A kdy.
Zaznamenáno
Ahsia
Ultra Super pes

Zobrazit profil
« Odpověď #805 kdy: 12. červenec 2011, 08:34:25 »

Smiley

Zaznamenáno
Ahsia
Ultra Super pes

Zobrazit profil
« Odpověď #806 kdy: 02. Květen 2012, 22:43:34 »

Koukám, že je vypsaný coursing. To se běhá na tom malém plácku ve Stodůlkách? Mě se tenhle termín tedy moc nehodí, ale říkala jsem si, že ten menší plácek by nám mohl pomoci v tom, aby se pro mě Elsa přestala vracet uprostřed běhu, když bych byla víc na dohled a mohli jsme začít běhat licenční běhy. Co myslíte? Jen mě tedy trochu děsí ta nekonečná smyčka, zatím jsme vždy běhali na konečný naviják u CCC, kam pravidelně jezdíme....
Zaznamenáno
Pavla+RaF
Strážný Pes
Dogus Suprus Maximus
*

Rusty (13.5.2004) Franco (5.10.2007)

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #807 kdy: 03. Květen 2012, 07:35:37 »

Rusty léta běhal na obojím, jak na konečným tak nekonečným navijáku a nikdy kromě pár spálenin na nohách (řekla bych možná i více z konečného špatně nataženého) nikdy nic vážného neměl. Ale s těmito či podobnými zraněními se mi vracel i z procházky z lesa Wink Zažila jsem v začítcích hodně zranění, většinou to bylo špatným natažením trati, apod. Ale od té doby se to už organizátoři naučili a z posledních dob o žádných vážných zranění nevím. Po 6 letech na coursingové dráze se nekonečného nebojím.
Jinak nevím zda by ti malý plácek pomohl. Jediné co vím, tak pro zkušeného závodníka to rozhodně není. Žádný zkušený lovec ti nepoběží proti plotu, ale nadběhne si. Takže už vidím Rustyho jak stojí uprostřed placu, otáčí se po střapci a čeká kde se to zastaví Wink Stejně tak to dělal i na tréninkách v Kralupech na fotbaláku Wink
Zaznamenáno

Ahsia
Ultra Super pes

Zobrazit profil
« Odpověď #808 kdy: 03. Květen 2012, 07:55:58 »

Díky moc, neměla nikdy zranění, jediné co se stalo, že se třeba přetrhl, nebo jinak zasekl a muselo se na dráhu to uvolnit, ale toho nekonečného jsem se trochu bála Smiley. Zkušený lovec není, jí to moc baví, ale prostě, když je dráha dlouhá (jako, že u CCC je), tak se pro mě tryskem vrátí, a když se rozeběhnu s ní, tak se opět napojí na střapec a je vysmátá, takže já věřím, že by podél plotu běžela.... Asi to ve Stodůlkách vyzkoušíme a uvidíme, je škoda, že nemůžeme na licence, když je to takové střevo závislácké Smiley.
Zaznamenáno
Stran: 1 ... 52 53 [54]   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!