Jestli tohle chce někdo číst, tak ať se připraví na dýlku textu asi několik metrů. Jestli to někoho nezajímá, číst nedoporučuju, protože se z toho nic moc nedovíte a pak budete nadávat, proč jen bylo tohle forum založený a proč sem má přístup každej.
Předem se omlouvám a předem děkuji každému, kdo mi aspoň kapkou pomůže ve věci pro někoho banální, pro někoho složitý……..
A dík. Předem. Dík i těm, kdo mi budou chtít zaslat soukromou zprávu, abych tady dál neotravovala. Díky. Ahoj.
Takže
štítná žláza.
Nejprve použiju výcuc z internetu, kde je informací asi milion:
Nedostatečnost štít.žlázy může způsobit:- dlouhodobé podáváníglukokortikoidů (steroidu).
- Toxické a chemické konzervační látky
- Nedostatek nebo nerovnováha výživných látek
- Vrozené vady
- Dědičná predispozice
-
Infekce bakteriemi druhu streptokoků, staphylokoků a pneumokoků
- Nahromaděný
stres- cukrovka, nedostatečná funkce ledvin a jater, selhání srdce,
poruchy imunitního systému
Symptomy:Jaké jsou symptomy?
Tyto uvedené klinické příznaky se vyvíjejí postupně a jsou patrny, kdy 75% štítné žlázy už není funkční:
Všechny
abnormality přítomné na kůži, jsou typickými příznaky onemocnění. Suchá srst, nedostatek srsti, velmi často na ocase ("krysí ocas"), zadních končetinách nebo na bocích (který ale není z důsledku škrábání), řídnutí srstí po celém těle,
nadměrné línání, maštění kůže, bakteriální záněty kůže, nadměrná pigmentace kůže,
lhostejnost (pes by se akorát povaloval), nadměrné spaní, hledání teplého místa, kde se může stočit do klubíčka, přibíraní na váze i když není zvýšen příjem potravy, svalová nebo nervová slabost, abnormální oběh tepla v těle, nebo nepřítomnost oběhového tepla, falešná březost, neplodnost, chronický
zánět uší, záchvaty, lícní opuchlost ("smutný výraz"), náhlé změny v povaze.
.
Takto štít.žláza funguje:Štítná žláza produkuje hormony - hormony štítné šlázy. Hormon Tetraidothyronine (Thyroxin nebo T4) a Triiodothyronine (T3) jsou dva nejdůležitější. Jejich základní funkce je produkce látky thyroxin - hormon štítné žlázy, který pomáhá v těle psa, aby jeho organismus správně fungoval.
Testy štítné žlázy a protilátek by se měly provádět a sledovat i u zdánlivě zdravých zvířat, aby se zhodnotil stupeň jejího zdraví pro chov. Běžné testy hodnotí funkci štítné žlázy měřením hladiny hormonu v krvi a to celkovou hladinu T4 a T3, a uvolněné T4 a TSH.
Teď já:Jsem ta z majitelů psů, kdo se zajímá intenzivně o kynologii a etologii, což jsou mé dva největší a jediné koníčky.¨
Jsem ta z majitelů psů, která si pečlivě až veterinárně nastuduji i určitou chorobu, která se týká mého psa. O ostatních nemocech jsem informovaná jen stručně s přiznáním, že se sem tam objeví choroba, kterou neznám a nikdy jsem o ní neslyšela. Vzhledem k tomu, že jsem ta z majitelů psů, která je pejskařem už desítky let a narazila bohužel na psy velmi a tůze nemocné, mám detailní informace o něčem. Nejsem ale veterinář, ani hum.lékař, jen laik, takže zdaleka né o všem. Navíc za ty léta s pejskama jsem se nejednou přesvědčila, že někdy méně znamená více a někdy iks doporučení je špatných, zatímco to jedno zavrhnuté, správné.
I nynější můj pejsek má fůru nemocí, byť jsem důsledně vybírala chovnou stanici. Došlo na slova mého dřívějšího veterináře – NO zdravého asi nenajdeš. Proč nemám vořecha, nevím.
Nesnáším polidšťování zvířat, ale můj pes je moje mimi a ňuňu.
V tématu chorobopis jsem uvedla v bodech zkráceně choroby, které mého psa (a mne zároveň s ním) dosud postihly.
O štítnou žlázu u psa se nezajímám, neb jsem jí nikdy neřešila. Kamarádka má labradora klasického štítnáče – stále unaveného se sníženou funkcí. Jeho únava byla tak markantní již kolem 2. roku, že nechala udělat test.
Občas potkám někoho, kdo má stejný problém, ale život i procházka jde dál….
U mého psa nikdy nikdo nevyslovil podezření na štítnou žlázu. Až nedávno. Po poslední derdě antibiotik na opakovanou burzitidu a navíc podezřelé útvary na tlapkách (viz téma
Kůže –meziprstí a otlaky na loktech) mi lékař doporučil po léčbě nejen běžnou sedimentaci, což vždy činím, ale i test na št.žlázu. Dnes mám výsledek:
mírně snížená hladina volného tyroxinu (norma je 10-15, pes má
8,57. Hladina TSH mu vyšla
normální (norma je 0,1-0,5), pes má
0,11.

Dostal tablety
Euthyrox 100 k podávání pravidelně
1-0-1 s tím, že další kontrolní test proběhne za 6-8 neděl a poté se případně dávkování sníží či zvýší dle potřeby tak, aby tablet užíval pes co nejméně, resp.se s tabletami dostal na spodní hranici normy.

Léčba je celoživotní, v případě vynechání 1 tablety se zas až nic neděje, asi jako při antibiotikách, ale nelze již nikdy lék vysadit, byť jsem našla i zmínku, že někdy k tomu může dojít, bylo mi sděleno rezolutně – ne. Vedlejší účinky údajně žádné, byť jsem našla zmínku, že někdy při vyšších dávkách může dojít k průjmům aj, ale tato dávka je na 38 kg nižší a mělo by být vše v pohodě. No a neb nehrozí, že pes půjde občas na panáka, všechno v cajku.
Nadále mi bylo sděleno, že by se psovi měla zlepšit při léčbě imunita a proto je pravděpodobnost nižšího výskytu jeho zdravotních problémů.

A jsem u toho.
Nahoře jsem červeně vyznačila symptony, které by se ho mohly týkat.
Infekce bakteriemi druhu streptokoků, staphylokoků a pneumokokůMáme
StresPes je závislák, každou návštěvu veteriny a změnu zvládá hystericky a opakovaných stresů prodělal mnoho po operacích, úrazech a napadení psem
poruchy imunitního systémumáme
abnormality přítomné na kůžipes měl jednou zánět kůže, jednou se vyskytl aterom,v létě otlaky na loktech,válí se ale na tvrdém chladivém terénu, vyskytla se v mládí papilomatoza i demodex, má chronické mykotické záněty pysků a nosu
záněty ušípes trpí od malička zvýšenou tvorbou ušního mazu, někdy strupy v horní části zvukovodu, klasický zánět zvukovodu prodělal pouze 2x
bakteriální záněty kůžepřed nějakou dobou měl hluboký zánět kůže na boku, asi 2x se vyskytly exemovité bulky na stehně, vždy po operacích, vše se zdárně zaléčilo, trpí opakovaně již rok na zánět tíhového váčku paty (přetěžování končetiny po operaci, jedná se vždy o bakteriální infekci – stafylokoky, pneumokoky), jeho chronické myotické záněty pysků a nosu jsou sloučeny rovněž s bakteriemi
přibírání na vázepes je celoživotně temperamentní, štíhlý, po opakovaných operacích a celk. kloubními problémy musí být ale kvůli bolestivosti po zátěži omezován v pohybu, takže je krmen sníženou dávkou, kdybych nasadila klasickou dávku krmiva, přibíral by, t.č. ho držím na cca 37-39 kilo kvůli pohyblivosti i páteři, měl ale i o 5 kilo víc a váhu jsem snížila vždy jen snížením množství krmiva
nadměrné línání, maštění kůže pes líná, nejvíc v létě a na vánoce, neb je chován v bytě, jen pár týdnů v roce téměř nelíná, přelínávání trvá opravdu dlouho, je to ale ovčák – s kvalitní, hustou podsadou, kůži má průběžně v roce někdy víc zamaštěnou s lupy, jedná se ale o údobí největšího línání
A nezačervenaná je lhostejnost Pes někdy v posledních měsících večer během procházky vyštěká svou hračku,lehne si s ní na travnatou plochu, v leže si s ní hraje a „nechce“ jít, při pokračování procházky se ale dále klas.pohybuje v pohodě v klusu.
A teď babo raď: abnormality na kůži ano, bakteriální záněty kůže ano, jenže důvodů k nim je milion + jeden. Záněty uší nechronické, přibírání na váze kvůli malé aktivitě, nadměrné línání s podsadou v bytě, lupy mívali po línání všichni mí psi a polehávání s hračkou přisuzuji spíše tomu,že se pes chladí na trávě v horkých měsících. Burzitida kvůli chron.přetěžování končetiny, kterou po operaci neohne, proč ale vždy invaze bakterií nikdo nedovedl objasnit. Naposled pochytné kožní změny, které nikdo nebyl sto přesně určit a mohlo se jednat i o pyodermii NO.Rozjet jsem to ale nenechala.
A nějaké povalování? Samozřejmě v bytě pes celou noc a i většinu dne prospí, dyť je vychovaný, na procházkách si to užívá, kdyby šel na dlouhou tůru, je nadšen, ale kulhá kvůli artróze, když je na vesnici na chatě, je v pohotovosti nonstop a odpočívá jen napůl. Jeho občasné polehávání během běhání od mládí – vina dysplatických změn.
Takže kdyby z toho všeho hormon štítné žlázy v tabletách podávaný pravidelně celoživotně měl psovi pomoci pomoci od kožních barter.infekcí a tím od ustavičného podávání antibiotik, tak budu tyto tablety propagovat i posmrtně a nechám se přejmenovat na pani Tyroxinovou.
Říkáte, proč tady tedy otravuju s takovýmhle dlouhým přiblblým a navíc odborným popisem a zdlouhavostí, kerou kde kdo nesnáší a eště zdržuju…..?!?!?!?

Tak zde je
důvod:
Moje výše zmíněná známá zjistila u svého psa ve věku 2 let po testu volný Tyroxin 8, po roce 6 snížení, dál chodí každoročně, ale výsledky už nemá. Dále celkový Tyroxin byl u tohoto psa zjištěn nejprve 19, po té 16, naposled 18 (norma je 20-45).
Můj veterinář celkový Tyroxin nezjišťoval, neb prý stačí volný, který je směrodatný. Kamarádce ale sdělili, že i když její pes má celkový Tyroxin snížený, není nutno nasazovat tablety, protože léky se podávají až od hladiny pod 10 volného Tyroxinu.Je pravda, že její pes je stále velmi unavený a flegmatický, pobíral asi před 2 lety několik měsíců antibiotika opakovaně kvůli hlubokému hnisavému zánětu kůže – pyodermii – na tlapách, ale i přesto jí tablety na št.žlázu nebyly doporučeny.
Mám psovi nechat udělat ještě
nový test zároveň na
celkový Tyroxin? Je to dalších 1000 skoro 1000 korun a další čekání, ale při mých výdajích za psa je to už směšnej halíř. Bylo mi ale sděleno, že i když volný Tyroxin má snížený můj pes mírně, tablety by vet.ihned nasadil, proto, aby za měsíc pes zase nezůstal na antibiotikách, že jeho výše popisované kožní problémy přisuzuje tomuto problému, resp. u psa s těmito problémy by vůbec o jeho nenasazení nepřemýšlel.
Jste schopné mé drahé forum dát mi odbornou radu??? Má někdo pejska s tímto onemocněním a zjištěné všechno možné?
Podotýkám jen, že mi je zcela jasné, že v případě, že má pes sníženou funkci štítné žlázy, že se mu sama do normálu nedá /či se mýlím?

/, nechci se ovlivňovat nějakou kamarádkou, i zde jde o individuelní věc, kožní problémy, stoprocentně způsobené sníženou imunitou, s mým psem jsou opravdu otřesné, ale co když je to alergie či jiný problém? Či skutečně je velká pravděpodobnost zlepšení, né-li vymizení problémů po chem.srovnání tohoto hormonu do normy?..... Nemůže se stát, že psovi tablety po určité době hormon tak zvýší, že nastanou problémy naopak kvůli zvýšení hladiny, když se testy po určení dávky provádí jednou za rok??Mám se na to vykašlat a prostě to nasadit
a nazdar

?
Plně chápu, že jde o dotazy spíše pro odborníka,
ale kuku –
Radecho – Ty jsi určitě zdravotní sestička veterinární,
nebo kuku – třeba nějaký host je velmi znalý…..
No a jsem u konce. Ráda bych takovou chorobu, že se dozvím nezvratnou konkrétní věc.
Zlomená noha – operace. Dysplázie – chondroprotektiva. Uštíplá chrupavka – ven z kloubu.
Řezná rána – zašít. Zánět ucha – kapky. Osina v kůži – odstranit.
Můžu nechat zlomenou nohu srůst křivě, můžu psovi nedávat kloubní výživu, můžu mu nechat úštipkem hoblovat dál kloub, můžu mu nechat rozšklebenou jizvu, můžu ho nechat ječet bolestí ucha, můžu nechat osinu proputovat bůhví kam. Ale doporučení je jedno a zásadní.
Zde – a už mám zase v hubě kamarádku – vím, že jeden řekne to a druhý tamto.
Jeden – tablety nedávejte, až když to bude tak a tak, mohla byste uškodit. Druhý – tablety dejte, jinak uškodíte. A vyber si, laiku.

Nebo zase přeháním, moc se v tom babrám a moje zásadní nevýhoda je v přemíře informací??
Fuj.